97% изпълнение на бюджета за 2020 г. отчита община Дупница

Костадин Костадинов
  • Шефът на ОбС Костадин Костадинов: Имаме около 1 млн. лв. повече собствени приходи

  • Има огромен интерес към имоти в селата

 

Близо 97% е изпълнението на бюджета на община Дупница за миналата година. Собствените приходи са с около 1 млн. лв. повече спрямо предходната година. Това стана ясно на пресконференция на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов във връзка със заседанието на местния парламент на 25 септември.

„Докладната записка за приемане отчета за общинския бюджет е една от най-важните докладни. Мина проверката и бюджетът е заверен от Сметната палата без забележки. Бюджетът е балансиран. И най-важното – той е изпълнен – приходната част е изпълнена на 95-97%, което е един много висок процент. Това показва, че той е реалистичен. Защото ние можехме да заложим и бюджет с дефицит, и бюджет с излишък. Финансовата политика на кмета и администрацията, от една страна, и на мнозинството в Общинския съвет е съвсем ясна и категорична и се надявам, че ще остане такава – да не правим някакви огромни разходи. Простичко казано -следващото управление да си дойде на чисто, а не като нас да завари задължения за много милиони, повечето от които просрочени. Затова все още ни плюят, че не са ремонтирани улиците. Обясняваме за тези задължения, но хората не искат да слушат обяснения, а да видят действия. Знаете, аз съм най-горещ привърженик на строгата финансова дисциплина – каквото можем, да изкараме, данъците да са социално поносими за гражданите. Имаме около 1 млн. лв. повече собствени приходи за 2020 г., респективно капиталова програма за доста по-висока сума. Поздравявам общинската администрация. Когато имам критики, аз не ги спестявам, но когато трябва да бъдат поздравени, също го казвам. Приходните звена в общината, за разлика от много от разходните, работят много добре и това е видно от този отчет”, посочи Костадинов. Председателят на дупнишкия парламент отправи упреци към общинските звена, които не се справят, но не ги назова, тъй като в условията на ковид кризата сега е важно да оцелеем като държава и общество.

„Само ужасната ковид пандемия ме спира да отправя своите критики към различни разходни звена в общината. Няма да споменавам конкретно, но те са немалко звена, които продължават да разходват сериозни средства, без срещу това да има стабилна дейност.

В момента, в който пандемията отмине, лично ще направя анализ на звено по звено и ще посоча виновниците. Затова си позволявам отсега да ги предупредя, ако желаят, добре да си помислят какво ще представят като отчет за парите, които са разходвали. Защото когато трябва от общината да дадем средства за нещо, ние не даваме, а преразпределяме. Общинският съвет решава – тази година ще се ремонтират тези улици, тези водопроводи, трябват толкова за детските градини. И при това положение, при тези сериозни дефицити на места, има звена, които лентяйстват, които имитират дейност, които се крият зад разни идеологеми за култура, за възрастни, за млади, за деца – зад такъв параван, и се възползват от всеобщото насадено отрицателно мнение за политиците… И в момента, в който почнеш да ги критикуваш, те настройват общественото мнение срещу нас и се възползват”, заяви Костадинов.

Председателят коментира и докладната за отчета за работата на Общинския съвет и неговите комисии от 1 февруари до 31 август тази година и призова колегите си да генерират повече идеи и предложения. Посочи и част от темите, по които могат да дават предложения, като разработваната стратегия за образованието, за да стане местният парламент още по-работещ.

„Колегите общински съветници без изключение са много читави, много свестни хора. Някои са по-шумни, някои са по-опитни, някои са по-мотивирани, но аз считам, че качеството на този Общински съвет е много добро. Това, което вие не виждате, е работата в комисии, където хората дебатират усилено, обмислят. Сега обаче използвам случая да ги помоля да бъдат още по-мотивирани. В средата на мандата е време вече наистина да излезем от статуквото, не само да гледаме предложените докладни, а да предложим нови решения, да помислим за политики”, подчерта шефът на минипарламента.

Във връзка с докладните за продажби на общински имоти, включени в дневния ред, Костадин Костадинов отново каза, че община Дупница е привлекателно място. „Има огромен интерес към имоти в община Дупница. Ежедневието ми минава в изясняване на собствености. Говоря основно за малките населени места. Огромен интерес има и в Бистрица, и в Самораново, и в Тополница, и в Делян, и в Баланово. Хора основно от София, но не само, постоянно търсят да закупят имоти. Вече се качиха и продължават да се качват цените на имотите. Това предопределя нашите съграждани от малките населени места да продадат по някоя нивка, да продадат парцели, да изкарат пари. Изобщо не споделям мнението, че много бил слаб градът, че нямало интерес, че нямало хора. Точно обратното е това, което наблюдаваме. Постоянно имаме и скоро ще обявим много сериозен инвеститорски интерес. Нека никой не си позволява да говори против Дупница и как сме били сиви, скучни, как нямало живот, как нямало интерес”, обобщи ОбС шефът. За пореден път отбеляза, че е огромен делът на инвестициите в сферата на търговията с употребявани автомобили, като във всяка автокъща са вложени минимум 1 млн. лв.

По време на пресконференцията председателят съобщи, че вече е насрочена и следващата сесия на Общинския съвет. Тя е на 1 октомври, ще бъде присъствена, само с една точка – за вземане на решение за теглене на заем от общината с цел обезпечаването на ремонти на водопроводи в селата.

Като недостатък на града Костадинов посочи липсата на места за настаняване, каквито все повече се търсят.

„В града има абсолютен глад за квартири. Ние нямаме къщи за гости, нямаме стаи за гости, нямаме хостели”, не скри председателят.

Спомената бе и докладната за утвърждаване на маломерни паралелки в училищата в селата и в две от градските училища. „Не ми е приятно да видя, че в няколко училища има недостиг на ученици и в първи клас. За разлика от предишни години обаче недостигът като цяло е по-малко. Недостигът си върви от предишни години. Темата с маломерните паралелки е много тежка и много неприятна. Знаете, че готвим стратегия за образованието и ми се иска да направим една ясна оценка на училищната мрежа, да се види много ли са училищата, малко ли са”, коментира Костадин Костадинов.

Стана ясно, че за дофинансиране на маломерните паралелки миналата година общината е отпуснала 30 000 лв. Председателят допълни, че обмисля да предложи сумата да се увеличи.

Юлияна КОЛЧАКОВА