Конфискуван джип за 20 бона изчезна от склад на горското стопанство в Благоевград, отговорникът Йордан: Имало е и други кражби

 

Хванатият с незаконна дървесина Георги осъди държавното предприятието на 18 063 лв.01-04-01-%d0%b8%d0%bd%d0%b6-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%be%d0%b2

Конфискуван джип изчезна от склад на Регионалната дирекция по горите в Благоевград и собственикът Георги А. осъди държавното предприятието да му го плати.

До куриозната ситуация се стигнало, след като горските конфискували джипа на 1 април 2015 година, тъй като водачът превозвал незаконно добита дървесина. Горските инспектори засекли 0,3 кубически метра немаркирани букови дърва за огрев, натоварени в автомобила. За престъплението е съставен акт, а по-късно е издадено и наказателно постановление от директора на РДГ – Иван Гергов. Наложена е глоба от 100 лева, като е издадена заповед за конфискуване на незаконно добитата дървесина и колата, с която е извършено нарушението.

По-късно обаче наказателното постановление било обжалвано и то било отменено от съда. Водачът Георги тръгнал да си търси джипа, но се оказало, че в склада возилото го няма.

От РДГ обявили джипа за издирване. Собственикът пък завел дело. По време на процеса се изяснило, че складът не се е охранявал и често се крадяло всичко, което се намирало там.

Разпитан е Йордан С. – отговорник на склада на горското. По думите му площадката е обособена за приемане на конфискувани материали. Не е имало охрана, когато изчезнал джипът. Признал, че преди това имало и други кражби – на акумулатори, за което е сигнализирал ръководството. Там живеели няколко роми, които фиктивно извършвали охрана на склада, но не са назначени като пазачи и никой не може да им търси отговорност. Според съда РДГ не е положила достатъчно грижа за повереното й чуждо имущество, поради което трябва да понесе своята отговорност.

Районните магистрати осъдиха Регионалната дирекция по горите в Благоевград да заплати на Георги А. сумата от 18 063 лева, представляващи левовата равностойност на товарния автомобил. Държавното ведомство ще плати и 1373 лева за съдебните разноски.