Патриотите на Кирил Чакъров вият мъжки хора в р. Джерман на Богоявление в Дупница, даряват пари за лечението на Кристиян Гусийски от Самораново

 

Гайдари от Родопите идват за празника по покана на общината

02-08-01
За втора поредна година на Богоявление в Дупница ще бъдат извити мъжки хора.

Мъжки хора ще се вият и тази година в р. Джерман на Йордановден в Дупница, съобщиха от пресцентъра на общината. Хвърлянето на богоявленския кръст във водите на реката ще бъде минути преди 12 часа. Ритуалът отново ще бъде на Наковия мост, където още в 10 часа във водите на Джерман ще започнат възродените от миналата година “мъжки хора”. Специално за ритуала от община Дупница са поканили професионални гайдари от Родопите, както миналата година, като ще звучат и автентични народни български песни и играят народни хора. За безпроблемното протичане на ритуала от 10 до 12,30 часа ще бъде затворена ул. „Цар Освободител” (от двете страни на реката), в отсечката до старите гробища, и ще бъде използван алтернативният път през “Тихия кът”.
По инициатива на сдружение “Патриоти Дупница” на Кирил Чакъров от миналата година се възстановяват всички стари традиции на този ден. Ще бъдат набирани средства за благотворителност, като събраната сума ще бъде дарена за лечението на малкия Кристиян Гусийски от Самораново, който страда от детска церебрална парализа и се нуждае от лечение.