Турция не иска военни от САЩ в база ”Инджирлик”, не получавала достатъчно подкрепа срещу „Ислямска държава”

idjirlik

Базата Инджирлик се използва и от ВВС на САЩ

Турция е казала на представителите на САЩ, че не получава достатъчна подкрепа срещу “Ислямска държава” и поставя под въпрос използването на база Инджирлик.

Турция очаква пълна подкрепа на своите усилия да прогони джихадистите от сирийския град Ал Баб. Това съобщи говорителят на турския президент, цитиран от Ройтерс и БТА.

Пред телевизия Канал 24 Ибрахим Калън, говорителят на Реджеп Тайип Ердоган, каза, че е останал с впечатление, че администрацията на Доналд Тръмп ще обърне по-голямо внимание на чувствителните за Турция въпроси.

Турция предприе на 24 август операция “Ефратски щит” в Северна Сирия, целяща да прочисти района на границата от бойци от “Ислямска държава” и от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа, които Анкара разглежда като терористична организация.

Турският министър на отбраната Фикри Ъшък също заяви, че липсата на подкрепа от съюзниците на Турция в НАТО кара мнозина да поставят под въпрос разрешението на Анкара оглавяваните от САЩ коалиционни сили да използват военновзъдушната й база “Инджирлик”.

През последните няколко седмици Турция се оплаква, че коалиционните сили не оказват въздушна подкрепа за турските сили, опитващи се да отвоюват град Ал Баб. Фикри Ъшък каза днес, че това води до сериозно разочарование сред турското обществено мение.

Ние казваме на нашите съюзници, че това това води до въпроси за „Инджирлик”, посочи Ъшък, имайки предвид турската военновъздушна база в Южна Турция, използвана от самолети на коалиционните сили, участващи във въздушните удари срещу “Ислямска държава”.

Ъшък посочи, че Турция се надява, че всички коалиционни сили и особено САЩ, ще започнат да оказват въздушна и друга подкрепа, от която се нуждае турската военна операция.

По-рано днес стана ясно, че турците поставят под въпрос присъствието на водените от САЩ коалиционни сили във военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция, заяви турски вицепремиер, отразявайки недоволството на Анкара от липсата на подкрепа за нейните операции в Сирия.

Вицепремиерът Вейси Кайнак заяви пред телевизия „А Хабер”, че въпросът за военновъздушната база Инджирлик, използвана от НАТО и водената от САЩ коалиция, е в дневния ред на правителството.