10-годишен хвана кръста в Калофер

dragomir

Четвъртокласникът Драгомир Славчев от Калофер излезе с кръста от р. Тунджа. 10-годишното момченце за пръв път влиза във водата, но в семейството му има традиция. Майка му Мария обясни, че по-големият брат на Драгомир от 6-годишен се потапя в ледените води на реката.

Момченцето пожела на себе си и на всички в България здраве, мир и берекет.

kalofer-horo

Многобройно беше тази година мъжкото хоро. То започна с традиционната за калоферци песен „Залюбила е Василка” и продължи с други традиционни народни песни. Сред смелчаците, осмелили се да влезат във водата и ловецът на бежанци Динко от Ямбол. Той от снощи е в Калофер и е подгрял с червено вино.

Жители на Калофер, участвали в хорото, казаха, че повече от 20 г. спазват традицията и въпреки студеното време никой до сега не се е разболявал, тъй като ритуалът се е правил за здраве.

Все пак тази година имаше пострадали – жена е със съмнения за счупен крак, а мъж е с хипотермия от втора степен. Фелдшерката на място обясни, че мъжът има нужда от болнична помощ. 5-10 минути във водата могат да доведат до хипотермия, уточняват медиците.