Ангелкова: Над 8 млн. туристи са посетили България през 2016

angelkova

Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова посочи, че българският туристически продукт се е подобрил последните години

Очакваме за 2016 г. да имаме над 8 милиона чуждестранни туристи, което ще се случи за първи път, откакто има статистика за туризма, посочи Николина Ангелкова.

“Ноември месец имахме 25% ръст в сравнение с ноември миналата година, което е около 400 хиляди чуждестранни туристи само за ноември месец, който принципно никога не е посрещал такъв голям брой туристи. Очакваме декември месец тази тенденция да се запази и за 2016 г. да имаме над 8 милиона чуждестранни туристи, което ще се случи за първи път, откакто има статистика за туризма”, каза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова по БНТ.

По думите на министъра около 400 хил. българи и 200 хил. чужденци са реализирали нощувки на територията на България по време на коледните и новогодишните празници.

Ангелкова отбеляза, че около 140 хил. българи са празнували в чужбина, като основно са предпочели да почиват в съседните ни страни. Тя посочи, че основна цел на Министерството  освен огромния ръст на чуждестранни туристи, е и ръстът на приходите.

“Към момента за 10-те месеца, за които имаме официални данни, имаме около 3 милиарда евро приходи, което е 15% ръст в сравнение с предишната година. Остават още 2 месеца и смятам, че ще имаме около 6 милиарда и 300-400 милиона лева приходи до края на годината от туризъм, което също е една впечатляваща цифра, един впечатляващ ръст”, коментира министърът в оставка.

Ангелкова отбеляза, че за „Сезон 2017 г.“ се работи още от миналата година и затова очакват той също да бъде толкова успешен, колкото беше и 2016 г.

“За първи път усилията на правителството бяха фокусирани и насочени именно към развитието и подпомагането развитието на туризма, защото той е хоризонтален сектор, той зависи изцяло от всички други секторни министерства – инфраструктура, сигурност, социална политика, образование. Кадрите е един от най-големите проблеми не само в туризма, но и във всяка една от индустриите има недостиг от образовани хора – както високо квалифицирани, така и в туризма са свързани с изпълнителските позиции. Така че всичко това е плод на изключително много активна, ежедневна работа и диалог, не само с бранша, местните власти, не само на ниво правителство, но и с всички останали партньори”, добави Ангелкова. По думите й със сигурност продуктът ни е станал доста по-добър от предишни години.

“Има много какво да се желае, разбира се. Ние предлагаме не само зимен и летен туризъм, но и културно-исторически, балнео и спа. Това беше едно от предимствата, смятам върху които се фокусирахме, именно за да имаме тези ръстове в крилата на сезоните, както летен, така и зимен. И вярвам че трябва да продължим да се фокусираме върху него, защото това ни отличава. Да не забравяме, разбира се и гурме-туризмът, който неизменно съпътства всеки един вид туризъм, виненият туризъм, голф-туризмът, еко-туризмът”, каза още министърът в оставка.