Предизборни каламбури в Кюстендилско: Марешки изстрелва К. Костадинов от Дупница в депутатско кресло, мераклията за депутат: Абсурд, той има 1 бензиностанция

Д-р Иван Ибришимов не успя да катурне Мая Манолова от лидерската позиция в листата на БСП в Кюстендил, на извънредните ще се пробва с Мая Шишкова

237-05-01 Kostadin_Kostadinov
Костадин Костадинов

С изтичането на живота на Народното събрание избуяват всякакви слухове за нови мераклии за депутатски кресла в следващия парламент, и то още преди изобщо да е насрочена датата на поредните избори.

213-01-07 ibrishimov
Иван Ибришимов

В Дупница на хоризонта на път към парламента изскочи кандидатурата на лидера на ОДБ Костадин Костадинов, който е финансов директор на частната болница в Дупница.

08-01-06-photo_verybig_778136
Мая Шишкова и Мая Манолова

Името му се спряга като водач на листата на най-новата партия – „Воля” на Веселин Марешки. „Това е пълен абсурд, Марешки има само една бензиностанция, а моите хора, моите приятели, като например бизнесмена Олег Петров, имат по 15.

120-10-01-Ianev-big
Атанас Янев
08-01-86-photo_verybig_1536871
Вергил Кацов

Никога не бих тръгнал с него, моето място е в СДС, но не съм сигурен дали ще участвам в тези избори, та кой нормален ще иска, след като животът на новия парламент ще продължи не повече от шест месеца. Няма как БСП и ГЕРБ да съставят правителство, никога няма да се разберат, те ще спечелят почти с равен резултат, като преднината ще е в полза на ГЕРБ”, прогнозира Костадин Костадинов.

275-05-01-Kirl Kalfin
Кирил Калфин

Наближаващите избори са време разделно за хората. Така например кумашините Иван Ибришимов от БСП и Вергил Кацов от НС в Дупница според мълвата ще се окажат конкуренти за доверието на дупничани. Везните клонят към варианта Вергил Кацов да поведе листата на Патриотичния фронт, той гравитира към ВМРО. Кацов е местен лидер на малкия коалиционен партньор „Народен съюз”, но поради слаби местни кандидати на другите партии може да изплува на челното място в листата.

Но и в партийните централи не е по-леко. В червения лагер в Кюстендил се очертава настоящият депутат Иван Ибришимов да се сбори за лидерската позиция в листата с близката приятелка на Мая Манолова – адашката й Мая Шишкова. Кандидатурата на Шишкова ще е интересен ход, тъй като градският фолклор за юристката е доста пъстър.

През 2011 година Шишкова бе пусната на пистата като кандидат за кмет на община Кюстендил от Манолова. Юристката е и пореден мандат общински съветник в областния град. Тя се котира изключително в средите на БСП, тъй като произхожда от стара червена фамилия. Баща й Йордан Шишков е председател на Областното ръководство на запасните офицери и също бе съветник един мандат от червената партия. По времето на соца той беше дългогодишен шеф на ГКПП „Гюешево”. Заедно със сина си Васил възрастният мъж държи спедиторска фирма на митницата. Майка на Шишкова – Блага, е дългогодишна треньорка по художествена гимнастика и допреди известно време – президент на клуба по изящния спорт. За Мая Шишкова също се знае, че е състезателка по художествена гимнастика. Тя е член на Кюстендилската адвокатска колегия, като в съда се явява предимно по търговски дела. Шишкова също е и член на Националното ръководство на червените. За това, че името й се завъртя в публичното пространство, бе и фактът, че седна рамо до рамо до Корнелия Нинова при изнесеното заседание на Изпълнителното бюро в града под Хисарлъка. Източници на „Вяра” коментираха, че Мая Шишкова е на тлъст граждански договор за юридически услуги с електроразпределително дружество. Самата тя отрича този факт. Мая Шишкова получи 33 158 лева общински пари по договори за правни услуги по време на мандата на кмета Людмил Стоянов (НДСВ) 2003 – 2007 г. Месечната лепта, която получава наследничката на известния червен род, за да консултира само Общинско предприятие “Пазари и платени паркинги”, е между 300 и 400 лева. Тя е изключително одумвана по форумите. Някои я свързват в далечното минало с ВИС, по-конкретно с кума на Васил Илиев – Антон Боянов, който държи два хотела в Кюстендил (единият не работи).

Конкурентът й Иван Ибришимов е стоматолог и дългогодишен член на БСП. Бил е и депутат в 42-рото народно събрание, влезе и в 43-тото, след като Мая Манолова стана омбудсман. Тогава той беше втори в листата в Кюстендилско. На изборите през есента на 2014 година Ибришимов събра най-висок процент преференциален вот в Кюстендилска област. За него бюлетина пуснаха 2201 от всички 8453-ма, гласували за „БСП Лява България” в областта.

ДПС се очаква да влезе в парламентарната битка начело с осъдения наскоро бивш кмет на община Дупница Атанас Янев. Другото спрягано за ДПС име е това на бившия шеф на КАТ Николай Вуковски. На последните избори от нищото партията на Доган успя да вкара депутат от Кюстендилско. Така Бат Сали се оказа призван да защитава интересите на хората от региона, които обаче изобщо не са гласували за него, което предизвика и протести.

Депутатът Кирил Калфин изглежда непоклатим от лидерската позиция в листата на ГЕРБ за Кюстендилска област. Другите варианти за герберите са кандидатурата на бизнесмена Ивайло Константинов и бившия депутат Емил Гущеров.