Испания преклони глава пред дядо Добри

102-годишният благодетел е тачен навред, рисуват образа му върху скали в морето, бълват филми и репортажи по цял свят

dedo-dobri-1

Целият свят полудя по дядо Добри! Испанците са поредната нация, която прекланя глава пред живота на 102-годишния благочестив мъж. Ода за житието и благотворителността на столетника изнесе испанска медия. В репортажа се разкрива историята на живия светец от Байлово. Описано е как губи баща си в Първата световна война, а във Втората слухът му се уврежда трайно от паднала бомба на метри от него.

“Необикновеното е, че Добри не иска нищо за себе си, а дарява всичко на църквата, на благотворителни организации, домове за сираци. Дядо Добри е аскет, който в търсене на духовно съвършенство се отказва от светското и живее в крайна бедност”, пишат испанските журналисти и добавят, че е дарил 20 000 евро на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Авторите поставят акценти и върху името му, което описва целия житейски път и което изглежда като божествено провидение.

Хвалебствени коментари засипват статията за дядо Добри буквално от цял свят – Колумбия, САЩ, дори и африкански страни.

“Дори образа му бяха нарисували в скала навътре в морето в Испания. В САЩ също има голяма мания по него. Почитат го и страшно много го уважават. Върху цял блок в София също изрисуваха неговия лик. Жалко че повече няма да има такъв като него! Българите често сме гадове и ако дадем обувка на човек, ще й вземем връзките”, споделиха пред “България Днес” от най-близкото обкръжение на беловласия човеколюбец.

През най-суровите зимни дни дядо Добри продължава да живее при дъщеря си Екатерина в ботевградското село Скравена. Чака обаче с нетърпение времето да се стопли и да се завърне в любимата схлупена къщурка в двора на църквата в Байлово.

dedo-dobri

Столетникът обича къщичката си в Байлово

“Жив в здрав е, чувства се добре. Това е най-важното! Далеч е цялата шумотевица и не знае какво пишат и говорят по целия свят за него. Знаете, че отбягва тази публичност”, разказват неговите близки.

Празничните дни дядо Добри изкара с любимите грозде и кисело мляко, след което взе причастие. Години наред старецът строго спазва всички пости, както прави всяка сряда и петък, без да пропуска.