Фалшиви сайтове пак пробутват чудодейни илачи, измамната схема е с руски произход

falshifikat

„Паразитолозите бият тревога! 95% от населението на ЕС е заразено с паразити!” С подобни “новини” във фалшиви сайтове търговци пробутват чудодеен чай срещу “всички паразити”, “природни капки” срещу мигрена и пр. Измамниците имитират официални интернет страници на медии и институции, на които са публикувани измислени интервюта с лекари за мними зарази.

Схемата се оказа с руски произход, пише “Труд”.

Сайт с руски домейн имитира страницата на националната телевизия. На фалшивата страница е публикувано интервю на несъществуващ журналист с д-р Ангел Кунчев, представен като “главен паразитолог на ЕС”, който “обявява”, че 95% от хората имат паразити, способни да убиват. МЗ предупреди за менте на своя сайт, където е публикувано мнимо интервю с “доц. Евгени Николаев Морозов”, представен като “ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести и специалист по молекулярна паразитология”.

Същото интервю е публикувано и в двойник на сайта на руското здравно министерство. Зад името обаче се крие реален, популярен в Русия специалист – доц. к.м.н. Евгений Морозов, директор на тамошния Институт по паразитология. На самия него също му се е налагало многократно да опровергава сензационни “информации” в интернет, включително от ефира на обществения “Первий канал”.

Има още множество интернет страници със сходно съдържание, имитиращи специализирани сайтове за здравна информация, където мними “д-р Василев”, “д-р Найденов” или д-р “Стратиев” препоръчват илачи.

Общото между всички тях е, че препращат към търговски сайтове, на който се продава “чудодейни” продукти. С най-агресивен маркетинг е противопаразитен чай на цена 59 лв. Същият продукт със същите похвати се търгува и в руското интернет пространство.

След като МЗ сезира за случая ГДБОП, от сектора за борба с компютърните престъпления обясниха, че вече са подадени сигнали към властите в две европейски държави, тъй като фалшивият сайт на институцията се поддържа извън България.