Кметът Димитър Бръчков връчи първа награда на група „Казармите” на Борислав Гущеров от станчинарските групи в Петрич

Общината даде на всяка група по 1 400 лева, 76-годишният Методи Георгиев вдигна приз за най-възрастен участник, най-малък стана Костадинка Бисеркова, на 1 год.

10-05-03-11111 10-05-03-0000

 

Станчинарска група „Казармите”, с ръководител Борислав Гущеров, спечели първото място за 2017 година и съответно получи статуетка и диплом от община Петрич. Наградата на община Петрич за най-малък участник тази година в станчинарските игри е за Костадинка Бисеркова, на 1 година, а за най-възрастен – на Методи Георгиев, на 76 години. Диплом получиха и останалите две групи, защитили призови места – група „Шарон” с ръководител Никола Хаджиев, за второ място, и група „Дълбошница” с ръководител Иван Яръмов, за третото място. Във връчването на наградите, които имат морално измерение, се включи и Добринка Бацанова – председател на Комисията по култура, спорт и туризъм към Общински съвет – Петрич. Кметът Димитър Бръчков поздрави ръководителите и участниците в станчинарските групи, изтъквайки, че станчинарските игри са били и ще останат неразделна част от културната визитка на община Петрич. „Ние, като местна власт, си поставяме задачата да ги направим възлов акцент и в туристическо отношение, защото само този, който е станал поне веднъж зрител на станчинарските игри в Петрич, може да почувства цялостно силата на родовия дух и корени”, подчерта кметът. Градоначалникът благодари също за проявената отговорност от страна на ръководителите на групи за обезпечаването на обществения ред и недопускането на инциденти в хода на тази най-масова проява за Петрич. От общината в Петрич всяка станчинарска група получава и по 1 400 лева подпомагане за организационната си подготовка. Освен колективни награди вчера бяха връчени и индивидуалните награди, както следва: за най-добра маска на група „Дълбошница” с р-л Иван Яръмов; за най-добри персонажи – група „Поляните” с ръководители Атанас Тодоров и Валери Коемджиев; за най-добро представяне на русалийските игри – група „Център” с ръководител Николай Василев; за най-добро представяне на обред група „Дълбошница” с ръководители Илия Органджиев и Христо Чолев.

Осем станчинарски групи взеха участие в игрите на първи януари в град Петрич. За втора поредна година общината връчва наградите на класираните на първите три места на специална церемония.

Снимките:

1  Кметът на Петрич награди станчинарските групи, които участваха в игрите на първи януари

2Във връчването на наградите, които имат морално измерение, се включи и Добринка Бацанова –