Валентин Дурин от Соволяно 3 дни лежа в болница с измръзване, изпи помощта за отопление от 362 лв., едва свързва двата края със 162 лв.

 

58-годишният мъж бил открит от съседи пред къщата му, цяло чудо е, че е оцелял

 

11-02-01-valentin-durin
Валентин Дурин

Валентин Дурин от Соволяно, когото местните определят като селския пияница, 3 дни лежа в болница с измръзване. 58-годишният мъж бил намерен рано сутринта пред къщата му от съседи, а кметът на населеното място се погрижил за линейка. Останал на студеното цялата нощ и е цяло чудо, че е жив. „Валентин живее сам, не е семеен, има роднини, племенници. От години е пенсионер по болест, без право на работа. Иначе дълги години я кара само на социални помощи“, обяснява кметът Пламен Илиев. „Как е оцелял при тези ниски температури, а и снеговалежа, ум не ми го побира“, цъка с език жителка на селото. „Сигурно е пил до късно в кръчмата и не е успял да отвори входната врата, патронникът е заял от студа, а Вальо не се е задържал на краката и се свлякъл“, бяха коментарите в Соволяно.

Дурин изпил пенсията само за дни, както и втория транш от помощта за отопление, която е в общ размер на 362 лева. Единият се дава през ноември, а вторият сега. „Валентин иначе е кротък човек, такива имаме 2-3-ма в селото. Лошото е, че за 4 дни има пари и изпива всичко. Слава богу, че като е паднал не си е счупил нищо“, притеснява се селският първенец, който по професия е ветеринарен лекар.

Последно 58-годишният мъж работил като общ работник във фалиралата строителна фирма „Виа Апиа”, смятана за близка до Братя Галеви, която прекрати дейността си преди няколко години. Много от хората, сред които и Дурин, и сега чакат парите си. Причината е, че първо се изплащат задълженията към доставчици, към държавата, а последни в списъка са работниците. Някои дори имат да получават суми от 3000 до 5 000 лева, други пък вече осъдиха фирмата с дела в районния съд в областния град.

Валентин е принуден да преживява месеца с мизерните 162 лева, това е и пенсията му по болест. Отоплявал се на дърва, парите, за които му отпускат социалните. До закупуването на твърдо гориво така и не се стигнал, тъй като ги прахосал. Живее на студено, яде веднъж на ден и ако някоя съседка му донесе нещо сготвено, ще хапне, казват местните жители.

„Дано се оправи човекът“, добавят още в Соволяно.