Кучета страшилища по 70 см разкъсаха Василка край Симитли, брат й превързал кървавите рани с чаршафи

 

Стопаните Кирил, Георги и Стоилко Ханджийски отиват на съд, не се поинтересували за състоянието на пострадалата

276-08-02-bezdomni-kucheta

 

Кирил Ханджийски, Георги Ханджийски и Стоилко Ханджийски от Симитли са изправени на подсъдимата скамейка заради нагризана от техни кучета жена. Те са обвинени, че не са положили достатъчно грижи за шест кучета, които причинили средна телесна повреда на пострадалата. Кирил през повечето време от годината живее в с. Долна Железница, махала Хаджийска, където има къща. В двора й той отглежда домашни животни – стадо кози, ято кокошки и кон. В съседство живее и брат му Стоилко, но в друга къща. Тримата обвиняеми полагали грижи за шест кучета. Считали, че в местността около махалата имало чакали и вълци, поради което се притеснявали те да не нападнат стадото от кози. Поради тази причина кучетата били охранени така, че към април 2015 г. всяко от тях било с височина от 60 до 70 см. Животните често били държани отвързани и многократно нападали и проявявали агресивност спрямо хората, които идвали за отдих, селскостопанска работа или наглеждане на своите имоти в махалата. Имало случай, когато те нападнали инкасатор към ЧЕЗ – Благоевград по време на изпълнение на служебните му задължения.

На 24.04.2015 г. пострадалата Василка М. дошла на вилата си, която се намирала в същата махала в селото, за да обработва зеленчуковата градина. Междувременно кучетата били оставени без надзор и се намирали на отдалечено разстояние от имотите на своите стопани. Незабелязано за жената, глутницата от шест кучета бавно се приближила откъм гърба й и се нахвърлила върху нея. Агресивните животни успели да я повалят на земята, заобиколили я от всички страни и започнали настървено да хапят беззащитната жена. С големи усилия тя успяла да се отърве от тях и да се скрие във вилата си.

Братът на пострадалата, пристигнал след обаждането й, я заварил цялата окървавена, опитваща се да спре кръвотечение, превръзвайки дълбоките рани с разкъсани чаршафи. Жената била незабавно закарана в Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград. Раните от ухапванията на кучетата били много сериозни, поради което животът на пострадалата бил в опасност и тя незабавно постъпила за лечение в хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград. Последвали няколко пластични операции в УМБАЛ „Н. И. Пирогов“ ЕАД.

Съгласно заключението по изготвената в хода на разследването съдебномедицинска експертиза оставените без надзор кучета причинили на Василка обширни и дълбоки рани от ухапвания по двете подбедрици, коленeте, ръцете, лявата китка, мишниците, както и допълнителното им инфектиране.

Месеци след инцидента и приложеното лечение пострадалата не се чувствала напълно възстановена. Жената отслабнала, имала нарушен сън, проблеми с храненето и високо кръвно налягане. Междувременно стопаните на кучетата не проявили какъвто и да било интерес към нейното здравословно и психическо състояние.

След внесен от Районна прокуратура – Благоевград обвинителен акт предстои съдът да насрочи първото заседание по делото срещу тримата стопани на кучетата, причинили средна телесна повреда на пострадалата жена.