Нашенци в чужбина: Даниела Дойчинова: Индийци не харесват тоалетна хартия, мият се с лявата ръка, масово се хранят с ръце, абортите са забранени, но са №1 в света по тях и смъртност на жени

В големите молове има маси с гледачи на Таро, до врачките се допитват и ченгетата

12-01-10-08_o
Диана Дойчинова

“Индия е люлката на човешката раса, родното място на човешката реч, майката на историята, бабата на легендата и прабабата на традицията.” Това е мнението на Марк Твен за тази страна.

Един от първите съвети, които получих от хотелския персонал, беше да внимавам с врачки и знахари, гледачи на сфери и карти, разказва Даниела Дойчинова, която наскоро беше там:

12-01-10-92_o
Гледачките на Таро в моловете

12-01-10-969_n

„Индийците са много религиозни. Но някак си религията е преплетена със суеверие. Човек от едно южно индийско село каза, че там, на юг суеверията процъфтяват. Много безработни се възползват от тази възможност. Той го каза интересно: „Пуска си брада, дълга коса, облича се атрактивно, рисува си лицето и мирише на шафран. Твърди, че може да прави “чудеса” и може да ви чете бъдещето. Много неграмотни и суеверни индийци често стават жертва тук.” Попадах на такива, наистина изглеждат обаятелни. Още един интересен факт. В големите молове има маси с гледачи на Таро. Това е официално позволено тук, казват, че даже полицията ги ползвала често за всякаква информация.

12-01-10-441_n 12-01-10-392_o

Първият много любопитен и интересен факт, които си записах, е, че е незаконно за чуждестранни граждани да изнасят индийски рупии извън страната. Добре че го разбрах, сигурно щяха да ми останат някакви в портфейла. Отношението към тоалетната хартия е забавно. Много индийци не я харесват и смятат, че е по-чисто да се мият с вода. Няма да навлизам много подробно в темата. С две думи правят го с лявата ръка. Следователно лявата ръка се счита, че има това предназначение и никога не се използва за ядене. Масово се хранят с ръце. Само в по-хубавите ресторанти слагат вилица и лъжица, в най-хубавите всичко е по протокол. В обикновените закусвални по улиците всичко се хапва с чабата и 3 пръста от дясната ръка – палец, показалец и среден. Мляскане, облизване, топене са си обичайни неща от културата на индиеца. Шумно сърбане на чай – също. В центъра на Делхи през обедната почивка можеш да видиш костюмирани чичковци и лелки със сарита в строги цветове да облизват пръсти и да примляскват по уличните капанчета. Има големи казани до будките, където си мият ръцете преди ядене. Загребват с едно канче и се поливат.

Две сестри, с които се запознах и се виждахме за разходки, тъй като са лекарки, ми казаха любопитни факти за медицината и специално за абортите. В Индия абортите са забранени. Как става така, че това е една от страните с най-високия процент аборти… няколко милиона годишно, които се правят естествено в неоторизирани места. Поради нехигиеничните условия на всеки два часа казват, че умира една жена. Смята се, че това е причината тук да има повече мъже, отколкото жени.
Повечето от жените носят сари, по-младото поколение носи костюми от дълга риза, панталон или клин, най-младите са по дънки и фланелки. Не са разголени, но няма помен от шаренията, с която се кичат бабите им. Онези женствени атрибути като шалове, обеци, рисунки с къна по ръцете и краката, пиърсинги, гривни на глезените в най-централните части на големите градове се смятат за отживелица. Обичам да снимам в гръб жените със сарита и ви пращам част от колекцията.