Запичат цитрусите с лакове и бои за трайност и гланц, лакираният портокал е тройно по-траен и с 80% по-скъп

opasni-portokali-zalivat-stranata-425394

Колкото по-примамливо изглежда плодът, толкова по-вероятно е той да е запечен с боя

Портокалите, който са обработени с лакове и бои, излизат с 80 процента по-скъпо от плодовете, които не са третирани, пише в днешния си брой „Телеграф”. Всекидневникът се позовава на Едуард Стойчев, експерт по пазарите и бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В момента кило портокали с перфектен външен вид струва около 1,20 лева. При тях и при грейпфрутите, оскъпяването заради красота и трайност е по-голямо.

С около 30% скачат цените при мандарините (с около 50 стотинки) и лимоните – с 60 стотинки. Причината е, че при обработката фермерите правят допълнителни разходи и се налага да вдигнат цените. Целта на третирането на плодовете с бои и лакове е увеличение на срока на годност и добър търговски вид, пояснява Едуард Стойчев.

Освен цитрусовите плодове се боядисват и ябълките, так те стават бързо продваеми. Основно италиански производители третират този плод за търговски вид.

Плодовете се обработват с бои и лакове, а след това се изпичат със специални машини при температура 28 градуса, за да се запечата лакът. По този начин годността им се удължава до три пъти, което е смислено за плодове, транспортирани на дълги разстояния.

В момента повечето цитруси, предлагани у нас, са обработени. В последните години обаче се появиха и фирми, които внасят необработени плодове – те не изглеждат толкова привлекателно, по по тях няма и химикали. Видимо се отличават по това, че плодовете са в различни оттенъци, дори ако са от една и съща партида.

Позволено е в ЕС, но си има правила

Използването на бои и лакове е разрешено в ЕС, но има норми, както и списък на съставките, които могат да се употребяват в хранителната индустрия. Експерти обявиха, че има плодове, които се внасят от Турция незаконно. Тези цитруси са опасни, тъй като не е ясно с какви химикали са обработвани.

Другият проблем е третирането на плодовете с пестициди. Обикновено те забавят мухлясването на цитрусите заяви д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Той предупреждава обаче, че не е желателно да се яде кората, нито да се използва за приготвяне на ликьори или сладко. А преди консумация плодовете трябва да се мият обилно.

През 2016 г. са спрени и унищожени 1000 тона лимони от Турция, съобщава „Телеграф”. Причина е повишеното съдържание на химикали, които иначе са разрешени по правилата на ЕС, поясняват от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

През 2015 г. пък при опит за внос на лимони от Турция е хваната продукция,  третирана с опасни забранени пестициди.