„Въгледобив Бобов дол” се разплаща със съкратените миньори до 15 март, първият транш идва още в понеделник

 

01-02-2

До 15 март ще бъдат платени парите на съкратените миньори от рудник „Бабино”, като първото плащане ще бъде още в понеделник, стана ясно днес. Това стана след два дни на протести. Двете страни направиха компромиси. Съкратените въглекопачи склониха на разсрочено изплащане на възнагражденията, като парите ще се преведат на четири пъти. Погасителния план предложи новият управител на „Въгледобив” инж. Харалампи Златанов. Според първоначалния вариант обаче, дължимото трябваше да се плати на 6 вноски. Първи парите си трябваше да получат съкратените през ноември, като общо сумите, които се дължат, са в размер на 63 000 лева. Всички обезщетения на хората, съкратени до месец декември 2016 година, ще бъдат изплатени на четири пъти. Първото плащане ще бъде на 23 януари. Следващите ще бъдат на 15 февруари, на 28 февруари и на 15 март.

01-02-4

През втория ден на протестите миньори и ръководство се разбраха

„Хората се съгласиха на това предложение. В понеделник ще чакаме първото плащане. Това е първата и успешна договореност”, уточни синдикалистката Йорданка Германова. По думите й ваучерите за храна не са коментирани, но от 25 януари ще започне изплащането им.

250 миньори от рудник „Бабино“ бяха съкратени преди празниците. Последната вълна бе с дата 30 декември. Рудникът ще преустанови дейността си, като в него ще остане поддържащ персонал.

През втория ден на протестите съкратените отново препречиха пътя на въглищата към ТЕЦ „Бобов дол”. Те имат да получат суми между 1 000 и 1 500 лева.

Вчера в Бобов дол беше дойде и омбудсманът Мая Манолова.

01-02-10248