Емигрантката Виолет Вьорлер доведе трите си осиновени деца на празник в Клуба на инвалида в Кюстендил, донесе торта с щъркел

Майка ми почина, когато бях на 4 години, станах неудобна за новото семейство на баща ми и ме изпратиха при леля, сподели Виолет15-09-02-babin-den1

Кюстендилската емигрантка Виолет Вьорлер гостува на  Бабинден в Клуба на инвалида. Тя доведе на празника и трите деца, които осинови през миналата година. Кевин и Алисия са осиновени от Виолет и съпруга й Даниел съвсем наскоро. Катя е дъщеря на сем. Вьорлер от месец май миналата година. Освен трите деца Виолет и Даниел имат и трима отраснали наследници – 35-годишния Аги, 33-годишната Вероника и 30-годишния Никола. Спазвайки вековната традиция, предавана от поколения на поколения, Виолет поля вода на бивша акушерка в знак на признателност към труда на хората, които помагат новият живот да дойде по-леко. На празнуващите хора с увреждания Виолет подари внушителна торта със символите на Бабинден – щъркел и бебета.

15-09-02-babin-den215-09-02-babin-den3

Председателката на Съюза на инвалидите Валентина Симеонова поздрави всички, събрали се да уважат традицията. В състава бяха гости от Клуба на пенсионера в Радомир, членове на пенсионерските клубове „Хр. Ботев“, „Сибир“ и „Вяра, Надежда и Любов“. Виолет Вьорлер изпълни народната песен „Питат ме, мамо, в село момите“, след това заедно с трите си деца се хвана на хорото редом до хората с увреждания.

15-09-02-babin-den4„Аз съм родена в София, но по майчина линия имам връзка с Кюстендилския край, или по-точно със село Тишаново. Майка ми обаче е починала много отдавна, когато съм била 4-годишна и когато бях неудобна за новото семейство на баща ми, ме изпращаха при леля ми и лелинчо ми в Кюстендил. Това беше доста често, а за мен това бяха най-щастливите моменти в живота ми. Защото в София трябваше само да уча, нямах право да имам петица, бяха други времената, ядеше се бой за петица и тук бях най-щастлива. Тук можех да кажа, че искам шоколад, можех да кажа, че ми се спи, че искам да играя с децата навън“, споделя Виолет. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките, коментираха възрастните жени.

Снимките:

1 – Виолет Вьорлер полива с вода на бабата акушерка.

2 – Четвъртият от ляво надясно е Методи Слишков от село Пиперков чифлик, бивш граничар.

3 – Кюстендилката Виолет изпя „Питат ме, мамо, в село момите“.

4  – Като за празник омесиха и баници.