5 582 115 лв. бюджет гласуваха общинските съветници в Сапарева баня, опозицията не подкрепи финансовата рамка

 

Местният парламент определи и цените за ползване на ски влек „Бекяра”, възрастните ще плащат по 15 лв. на ден и по 7 лв. за 4 часа ползване, а децата – по 7 и 4 лв.

ОбС отпусна по 400 лв. на Владимир Цветанов и Виктор Павлов, първият има нужда от лечение, а вторият ще  възстановява сграда след пожар в Ресилово

17-02-01-gelev-i-kuiov
Калин Гелев (вдясно) и Иван Куйов 

5 582 115 лв. бюджет за тази година приеха общинските съветници в Сапарева баня на заседанието си в сряда. „За” бюджета бяха 9 от общинските съветници. От опозицията – ПП „Отечество“ и „Обединени земеделци”, не подкрепиха финансовата рамка. Костадин Николов и Светослав Андреев бяха против, а Йордан Кацарски и Георги Попмихайлов гласуваха с „въздържал се”.

17-02-01-lubka-margina-v-sredata
Любка Маргина (втората от дясно наляво)
17-02-01-andreev
Светослав Андреев (първият вдясно)

Бившият юрист на общината Костадин Николов, който е съветник от ПП „Отечество“, откри несъответствия в докладната записка и едно от приложенията в бюджета и зададе въпроси, на които отговориха кметът Калин Гелев и  гл. счетоводител на общината Любка Маргина. Стана ясно, че е допусната техническа грешка, но се наложи председателят на местния парламент Иван Куйов да даде 5 минути почивка, за да се направят корекции.

17-02-01-obs-%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d1%83%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%b5%d1%89%d0%b8-%d1%81%d0%b5
Общинските съветници приеха бюджета в размер на над 5, 5 млн. лв.

Един от въпросите, поставени от Николов, бе съгласуван ли е бюджетът с финансовия министър, както изисква законът за общините за финансово оздравяване, сред които е и Сапарева баня. Гелев отговори, че бюджетът е съгласуван, а Маргина прочете становището на Министерството на финансите. Като част от бюджета бе приета и инвестиционната програма на общината в размер на 721 277 лв. „Програмата включва неотложни строителни дейности. По всички населени места имаме довършване на водопроводни отклонения. За с. Сапарево имаме подаден проект към ПУДООС в рамките на 470 000 лв. Включва изцяло подновяване на водопровода над три км. Резонната подмяна на тротоари, плочки и бордюри, чакълиране. Знаете, че през тази година със собствени средства успяхме над десет улици да подравним и чакълираме. Настлали сме над 1000 линейни м тротоари със собствени работници. Да се надяваме, че ще ни бъде одобрен проектът за изграждането на резервоарите за минерална вода. Там при всички случаи ще се наложи да теглим кредит за съфинансиране. Не е предвиден, защото все още чакаме да видим резултатите. Това е процедура, която няма да приключи в рамките на един месец. Необходимо е решение на Общинския съвет. Предвидили сме частични ремонти на всички мостове по реките на населените места. Имаме желание да изградим канализацията на ул. „Липа”. Ако ни одобрят проекта за асфалтиране на тази улица, ще направим всичко възможно и да я канализираме. Но това няма как да се случи в настоящия момент. Нещо, което е много спешно, имаме около 1000 т осигурен рязан асфалт, така че надявам се с наши сили центърът на с. Овчарци, т.е. „поляната” да бъде направена; в с. Ресилово има три улици в окаяно състояние и напролет предвиждаме тяхното основно отремонтиране. По Общия устройствен план имаме предвидено разплащане. Получили сме нужното съгласуване. Имаме едно дело с природозащитниците в Перник, ще успеем малко да го изтеглим. Това е най-важният документ, който касае развитието на всяко едно населено място. Несъмнено трябва да бъде извършен ремонтът на училището. Имаме желание да изградим спортна площадка в двора на училището и да го отремонтираме”, коментира за в. „Вяра” Калин Гелев. С друго решение местният парламент прие годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти. Стана ясно, че приходите, очаквани от имоти общинска собственост, са 710 000 лв. Над 120 са имотите, които общината смята да продаде за жилищно строителство, става ясно от програмата. Терените са в общинския център и селата Сапарево, Ресилово и Овчарци. В курорта Паничище 7 имота са заложени за продажба и изграждане на хотелски комплекси, 9 – за вилни селища, 4 – за обществено обслужване и по един – за увеселителен център, бензиностанция с метанстанция и мини ВЕЦ. За концесиониране са предвидени паркове в Сапарева баня и Сапарево, стадионът и водоем в града, напоителен канал в Сапарево и ливада в Ресилово. В обектите за отдаване под наем най-голям е делът на земеделските земи – над 160 имота.

На първото си за тази година заседание местният парламент даде съгласието си за учредяване право на пристрояване и право на надстрояване без провеждане на търг или конкурс на „ИРГО” ООД – гр.Сапарева баня, представлявано от Ирена и Георги Виячеви и Мирела Йовева от Сапарево. Съветниците увеличиха определена от лицензиран оценител продажна цена за право на пристрояване от 95 лв. на 120 лв. за кв.м без ДДС.

На сесията бяха определени и цените за ползване на ски влек „Бекяра” в с.Паничище. Целодневното ползване на съоръжението ще струва на възрастните 15 лева, а полудневното (4 часа) – 10 лева. Цената за целодневно ползване от деца е 7 лева, а за полудневно – 4 лева.

Местният парламент отпусна по 400 лв. еднократна безвъзмездна помощ на двама жители на планинската община. Владимир Цветанов от Сапарева баня ще получи сумата за операция на става, а Виктор Павлов – за възстановяване на селскостопанска сграда след пожар в с. Ресилово.