Ски бегачът от Сапарева баня Йордан Чучуганов замина за зимната Универсиада в Алмати с пари назаем

 

22-15-03-130710-cc-yardan-chuchuganov

Йордан Чучуганов

Ски бегачът Йордан Чучуганов е единственият български участник в зимната Универсиада в Алмати. Скиорът от Сапарева баня ще защитава цветовете на България на състезанието, като това бе причина от Асоциацията на университетските спортове “Академик” да избухнат в открито писмо. Нещо повече. Оказва се, че Чучуганов е заминал с пари назаем. Той е един от най-добрите у нас в тази дисциплина. Чучуганов претърпя тежка катастрофа през 2013 година и пропусна да участва на Зимните олимпийски игри в Сочи 2014. Талантливият спортист от курортния град прояви невероятен характер и не само че се възстанови, но и отново влезе във форма.

Организацията изрази “огромното си възмущение и разочарование от продължаващото пренебрежително отношението на държавните институции и фактори към студентския спорт у нас”. “Поредното доказателство е “участието” на България на зимната Универсиада в Алмати, Казахстан. На откриването преди два дни страната ни бе представена от един спортист, заминал с пари назаем”, се казва в писмото.

Председателят на асоциацията доц. Златко Джуров обясни, че е изпълнена процедурата за кандидатстване за финансиране по проект в Министерството на младежта и спорта (ММС). По думите му исканата сума е била 20 хиляди лева, достатъчна за състезатели в четири спорта заедно с треньорите им. И до момента обаче няма потвърждение, макар проектът “да е задвижен нагоре по йерархията”.

“Най-вероятно в тези времена на промени се е получило забавяне. Но как да кажеш на елитни спортисти, каквито представят България: “Можеш да участваш, а може и да не участваш”.

В откритото си писмо “Академик” припомни, че на последната зимна Универсиада преди две години България спечели два златни медала чрез Александра Жекова и Владимир Зографски, а миналата зима студентският спорт спечели три световни титли в ски ориентирането на шампионата в Тула.