Гавра с 80-годишен старец от Драгушиново! „Ало” измамници измъкнаха 35 бона от Петър Шопов, щели да му режат ушите 

Петър, който е с два байпаса, предал парите на полицай Григоров след 15-дневен шантаж, съселяните му от самоковското село: От банка ДСК е изтекла информация за спестяванията му?!

22-01-01_140235-copy
Петър Шопов

80-годишният Петър Шопов с два байпаса от самоковското село Драгушиново изпадна в шок, след като телефонни измамници заплашиха, че ще му отрежат ушите, подлагайки го на 15-дневен тормоз. Старецът, който има висок чин в Държавна сигурност, се раздели с 34 бона. След като се свестил от претърпения ужас, Шопов съобщил в полицията, че е станал жертва на телефонна измама.

22-01-01_142306-copy

Пострадалият разказа, че на домашния му телефон позвънил непознат мъж, представил се за „Григоров от Криминална полиция“. Григоров му зявил, че е набелязан от телефонни измамници, които щели да му вземат парите. Мнимият криминалист убедително уговорил възрастния човек да изтегли от банката всичките си налични спестявания и да му ги предаде. Приемайки чутото на абсолютно доверие, пенсионерът изпълнил дадените му указания и предал на непознат мъж сумата от 35 000 лева. По случая в РУ-Самоков е образувано досъдебно производство.

22-01-01_141530-copy 22-01-01_140909-copy

Репортер на в. ”Вяра” веднага се озова на място при измамения възрастен мъж от Драгушиново. Петър Шопов живее сам. Храна му носят от Домашния социален патронаж, получава пенсия от 600 лева. Той разказа, че има племенничка в Америка и друга в София, но никой от роднините му не го посещава от дълги години. Петър не се е женил, няма деца. Като завършил УТР-то в Самоков, отбил войниклъка в София, завършил Института за туризъм и почнал работа в “Балкантурист” като преводач, знаел английски, полски и други езици. Оказал се подходящ и за Държавна сигурност и го взела на работа там, като почнал от младши лейтенант и се издигнал до офицер подполковник – разказа пред в. “Вяра” Петър.

Преди години имал и ферма с техника и телета. Като навъртял годинки, продал всичко и внесъл парите в банка. Там били спестяванията му от целия му живот. Казва, че има и апартамент в София, който давал под наем.

Според Петър Шопов той е бил добре проучен от измамниците. Той предполага, че злосторниците са получили информация и затова са го набелязали. “Знаели са кой съм и колко пари имам”, убеждава се вече Петър. „Имаме съмнения, че човек от Банка ДСК е изнесъл вероятно информация за спестяванията на Петър”, усилено коментират негови съселяни.

От полицията пък заявиха, че са минали през всички банки и са предупредили писмено – на възрастни да не се дават големи суми, докато не се изясни причината за теглене на парите. В такива случаи полицията наредила да бъде уведомявана. Това условие при Петър Шопов не е спазено от служителите на ДСК. По думи на Шопов парите са му дадени два часа след като ги поискал. Той изчакал през цялото това време вътре в ДСК. След това предал сумата на измамниците в кожена жълта чанта заедно с платежното нареждане.

“Веднъж ми се обадиха преди 15 дена. Искаха пари, казах им, че нямам. Онзи ден, в понеделник, се обадиха по същия начин и ми казаха, че ще ми отрежат ушите, ако не им дам пари. Шантажираха ме непрекъснато, тормозиха ме 15 дни. После ми казаха, че са от МВР и им дадох парите, като им се доверих. Болен съм, имам пейсмейкър и два байпаса и страшна тежка дискова херния. Точно на 80 години съм”, споделя Петър.

Първо му се обадили и му казали, че дъщеря му трябва да се оперира и са нужни пари. Той замълчал, защото няма дъщеря и разбрал, че има измама. “Даже ми се обади мъж, който се представи за доцент, който ще оперира дъщеря ми. Аз разбрах, че лъжат. После се обади мъж, който каза, че е Григоров от полицията. Преди това Григоров ми се беше обадил и ми каза, че ще започнат да ме изнудват, но те ще ме защитят. На Григоров повярвах. Той ме накара да си включа джиесема и да не го изключвам. Първо ми се обаждаше на стационарния, после вече на джиесема. Каза ми как ще стане цялата работа по предаване на парите, но ме предупреди да не казвам никому нищо. Григоров ми каза да изтегля всичко от банката, тъй като има опасност да ги изтеглят измамниците. Предупреди ме да кажа в Банка ДСК, че парите ми трябват за операция в Германия. Да ги взема и да му ги занеса. Изтеглих всичко каквото имаше. От Драгушиново до Самоков стигнах с такси, което ми беше поръчано от Григоров. Познавам шофьора на таксито – Стоян от “Самоково”, но на него нищо не му казах, защото така ми беше наредил Григоров от полицията. Той ми каза, че като изтегля парите, ще ме потърси човек в градинката пред автогарата. Намерих пейка, дойде едно младо мургаво момче и му дадох всичките си пари. Григоров ми се обаждаше по няколко пъти на ден, обикновено сутрин. В понеделник вечерта ми каза да изтегля всички пари, за да не ги вземат телефонните измамници. Като ги изтеглих от ДСК, ги сложих в жълта кожена чанта и я предадох на мургаво момче, слабо и ниско на ръст. Банковите служители ме питаха за какво са парите, аз им казах – за лечение и след два часа ми ги дадоха”, споделя Петър от Драгушиново.

“Гледах да бягам, защото ме заплашиха, че ако не дам парите, ще ми отрежат ушите. Заплашваха ме и ме шантажираха. Дадох им над 35 000 лв., но всичко остана в чантата, дори разписките от Банка ДСК”, споделя през сълзи възрастният човек.

След като дал парите, се размислил, питал в полицията и разбрал, че там не работи служител на име Григоров. Тогава подал сигнала за обира. “Това са всичките ми пари. От спестявания цял живот. Останах само с десет лева в джоба, а съм болен. Навремето работех като идот, работих и като шлосер, после работих в “Балкантурист” като преводач…”, сподели пред “Вяра” Петър Шопов.

Сега в сметката вече не е останало нищо. Показа и телефона, на който са се обаждали измамниците. Пенсията си ще получи в началото на месец февруари. Записан е за храна, но ако му потрябват за лекарства – “изгасвам”, казва измаменият старец.

Случаят е поверен на криминалист номер 1 в Самоков – Филип Благоев. Самоковци разчитат да се разкрият престъпниците и да бъдат наказани.

ОДМВР-София призовава гражданите да не се поддават на провокации за предоставяне на парични средства във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на извършители на престъпления. Ако на телефона си получите обаждане от непознат, който твърди, че е полицейски служител и ви помоли за съдействие във връзка със задържането на престъпна група, като за целта трябва „само“ да предадете всичките си налични спестявания и златни накити, то спрямо вас се извършва опит за измама!

При получаването на подобно обаждане запазете хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с вашите близки, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР!