Бившият енергиен министър Румен Овчаров с две нови обвинения, допуснал незаконен добив на въглища в „Мини Бобов дол”

 

01-03-rumen-ovcharov

Две обвинения – за престъпление по служба и безстопанственост, изскочиха от „Мини Бобов дол” ЕАД за скандалния бивш министър на енергетиката Румен Овчаров.

По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова заради действията на Овчаров на търговското дружество не е изплатена концесионна такса в размер на 557 256 тона добити кафяви въглища. По този начин според прокуратурата е извършен неконтролиран добив на природни богатства.
На извънреден брифинг днес Арнаудова съобщи, че през 2006-2007 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката Овчаров е превишил правата и властта си, като е дал разрешение на изпълнителния директор на “Мини Бобов дол” ЕАД да сключи договор за наем с частното дружество “Ораново”. По този начин търговското дружество е придобило право да добива въглища. Това обаче е изключителна държавна собственост.

Второто обвинение е за това, че през 2007 г. Овчаров отново е нарушил служебните си задължения и е предложил на Министерския съвет невлязъл в сила концесионен договор отново на “Мини Бобив дол” да се сключи споразумение, от което са настъпили значителни вреди за дружеството.
На Румен Овчаров е наложена мярка „подписка”. За тези нарушения той може да получи присъда до 10 години затвор.

„На 20 октомври 2016 г. е получен сигнал от шефа на Комисията по енергетика в парламента във връзка с концесия на „Мини Бобов дол” за добив на въглища. По случая са извършени две проверки, като и двете са завършили с предложение за прекратяване на производството. Сега обаче, след сигнала от края на миналата година, служители от Спецзвеното на прокуратурата са открили нови неща, които ни дават основание да повдигнем обвинение на Румен Овчаров. На 26 декември главният прокурор Сотир Цацаров отмени двете постановления за прекратяване на производствата“, добави Арнаудова.

На 26 февруари т.г. изтича давностният срок, който е 10 години, така че прокуратурата все още може да работи по двата случая“, добави тя.