Радослав Костов стана Цар на виното в благоевградското село Дъбрава

d78e2256f587e31cab7266688e73a1b4

В истински празник се превърна ритуалът по зарязването на лозята в село Дъбрава. От миналата година празникът на виното в благоевградското село се чества в първата събота на месеца, а не на 1 февруари. Целта е да се даде възможност на повече хора да се присъединят и да станат част от традицията и програмата в село Дъбрава.

Празникът на виното започна с дегустация на различни видове вина от винопроизводители от региона.

За втори път 34-годишният строител Радослав Костов бе обявен за цар на виното в традиционния вече конкурс между местните производители. Лозовата корона му беше поставена пред погледите на стотици от миналогодишния носител Евгени Атанасов.

Младият лозар получи отличието и през 2014 година. От години той и семейството му се грижат за 10 дка лозя. През свободните си от лозарство месеци в годината Радослав работи като строител в чужбина.

По традиция старият и новият Цар на виното извървяха под акомпанимента на акордеон и българска народна музика около 200 метра до първия лозов масив. Свещенник отслужи света литургия, след което бе извършено традиционното зарязване на лозите. Зарязването бе извършено от председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и от актьора Николай Кимчев, който се бе превъплътил в ролята на Свети Трифон.

Пред кметството последва веселба с тежки македонски хора, умело организирани от младия кмет на селото Росен Георгиев, за което подкрепа оказа и ароматното червено вино, леещо се в чашите на стотиците гости на празника.

Подробности в печатното издание.