Авариен ремонт на „Ечемишка“ е спрян от съда още през 2006 г.

26-12-02Оправдан е гневът на хората, на гражданите, на семейството на загиналата. Това каза бившият регионален министър в кабинетите “Борисов” Лиляна Павлова на пресконференция в централата на ГЕРБ. Тя поднесе своите съболезнования на семейството на загиналата при тунел “Ечемишка” Елена Горанова.

Павлова заяви, че пътната безопасност е тема, която винаги е била приоритет за ГЕРБ и за двете правителства на Бойко Борисов. Били отделени стотици милиони както за изграждането на инфраструктурата, така и за нейния ремонт.

“Асфалтът не се яде, но асфалтът и безопасността на съоръженията са тези, които съхраняват човешки животи”, категорична бе Павлова.

Именно затова е приета дългосрочна стратегия за пътна безопасност. За да се подобри състоянието на пътищата у нас, са необходими 1 млрд. годишно. Лиляна Павлова припомни, че именно в последния мандат са предприети редица стъпки за подобряване на тунели, виадукти, мостове, които не са ремонтирани от времето на тяхното построяване.

В първия мандат инвестирахме над 100 млн. лв., каза Павлова и визира ремонтите на виадуктите по “Тракия” и “Хемус”. През 2015 г. са реализирани над 100 млн. инвестиции. През 2016 г. приоритетно инвестициите са били насочени за ремонт на тунелите.

Лиляна Павлова обясни, че за да не бъде затворен подходът към Северна България изцяло, ремонтът е започнал от десните тръби на тунел “Ечемишка”, а левите, където се е случил трагичният инцидент, са предвидени за ремонт през тази година. Тя припомни, че това е старо строителство, което не е ремонтирано от 30-40 години. По думите на Павлова там е подменено частично съоръжението, осветлението, което тежало 30 тона.

“Опитите да се правят спекулации са крайно неприятни и изненадващи”, каза Павлова. По думите й в тази ситуация трябва да се обединим, така че пътните съоръжения да бъдат приведени в безопасен вид.

По отношение ремонта на “Ечемишка” Лиляна Павлова уточни, че има проведена процедура, сключен е договор за авариен ремонт още през 2005 г., който обаче не е реализиран. Договорът за надзора е сключен едва през 2009 г. “Никакви ремонтни дейности не са били извършвани от 2005 г. до 2016 г., когато ние възложихме ремонт на критичната дясна тръба на Ечемишка”, заяви Павлова.

Тя припомни, че през 2006 г. има платен аванс в размер на 2,4 млн. лв., но договорът е прекратен по съдебен ред. Той е обявен от съда за нищожен и ремонтните дейности не са започнати 10 години. Павлова призова да не се спекулира по темата.

Павлова коментира, че 2011 г. е подаден сигнал до прокуратурата във връзка с въпросния договор за ремонта на “Ечемишка”. Договорът е обявен за нищожен от съда, но в момента нищожността се обжалва от изпълнителя. Лиляна Павлова заяви, че предприетите от тях действия гарантират това, че държавата ще си върне въпросните 2,4 млн. лв., дадени в аванс.

На въпрос кой трябва да понесе отговорност, Павлова бе категорична, че компетентните органи трябва да се произнесат.