Жители на Говедарци: Падналата коледна елха се търкаля от месеци на площада, счупи ел. стълб, кметът Шуманов спи ли?

В селската река плуват контейнери, багер счупи подпорните й стени – никой не ги оправи, няма осветление, казват още хората31-01-10-517

Коледната елха на Говедарци за срам и позор стои паднала и захвърлена в центъра пред кметството, сигнализираха жители на  самоковското село. „Няма по-тъжна гледка от ненужно коледно дърво и от безстопанствеността“, ужасено коментират хората и се надяват някой да вземе мерки.

31-01-10-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2
Георги Шуманов

31-01-10_165804 „Дали кметът Георги Шуманов е способен да управлява добре селото, най-малкото да беше разпоредил коледната елха да не е в това състояние в средата на февруари“, питат още в Говедарци.

. „По дървото още стои украсата, даже не са прибрани електрическите лампички. Наблюдаваме бездействието на Шуманов към падналата елха в центъра на селото. Гледката е повече от плачевна. Освен че 15-метровата елха лежи насред площада, тя е счупила и електрически метален стълб, който е опасен за децата. Центърът не е почистен от снега, налага се възрастните хора да се движат по една пътечка, стълбите са заледени и опасни“, споделят възмутено хора от селото.

„В рекичката, която преминава през селото, може да се видят контейнери за разделно сметосъбиране. При встъпването си в длъжност като кмет Шуманов организира почистване на коритото на селската река в частта й около центъра. Тогава с багера бяха счупени на няколко места подпорните стени на коритото. До ден-днешен не са оправени. Цялото село е в хаос. Шуманов не може да се справи с дребни неща, а какво остава за проблемите, касаещи обществения ред и сигурността на жителите? С липсата на осветление на площада, с хигиената, с почистването на улици от снега, със социални проблеми на хората? – питат хора от село Говедарци, пожелали анонимност.

„В селата, където кметовете не управляват с ръце у джебо, нещата са перфектни, има развит селски туризъм и хората са щастливи“ – сподели Радостин Петров от Добринище, който беше гост на Говедарци през уикенда. „Това е красиво рилско село, преди години имаше опити за развитие на селски туризъм, сега не се усеща нагласа за такава дейност от страна на местната власт. Инфраструктурата е показател за отношението на властта, дупките по улиците на Говедарци са многобройни, да не говорим за пътя към Мальовица“ – допълниха още сем. Петрови.

„Очакваме в близко време, след година и половина на поста, кметът Шуманов да проведе отчетно-изборно събрание. Там ще споделим проблемите си, има социално слаби и болни, те имат нужда от подкрепа и докладни до Общинския съвет, както правят другите кметове на села – пускат докладни и търсят помощ за хората. Това в Говедарци не се случва“ – допълват още хората от селото.

Онзи ден кметът на селото Георги Шуманов прекара половината от работния си ден на стадион „Искър“ в Самоков на събрание, където беше решавана съдбата на ФК “Рилски спортист“. Шуманов бе избран за член на новия Управителен съвет. Той запазва правото си на отговор на всички поставени от местните хора въпроси и проблеми.