Кметът на Сатовча Арбен Мименов потуши напрежението в тютюнджиите от Неврокопско: „Михайлидис” не е фалирала, ще се разплати

Фирмата ще бъде преструктурирана, дължи 600 000 лв. на стопани в цяла България

SONY DSC
Арбен Мименов

Управителят на тютюневото дружество „Михайлидис” АД Михаил Папанастасио категорично опроверга слуховете за фалит на фирмата, съобщи кметът на Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България Арбен Мименов. Той свика на спешна среща в кабинета си  Папанастасио и Байрам Дерменджиев заради напрежението сред тютюнопроизводителите за забавените плащания на изкупения тютюн от гръцката фирма и за реколта 2016.

31-01-06-1008-copy

В Сатовча и страната отново има напрежение заради не платени тютюни, а слухът, че фирмата е фалирала, буквално уплаши производителите да не са изгубили парите си безвъзвратно. Припомняме, че поради проблеми във фирмата с близо 9 месеца  „Михайлидис“ АД забавиха плащането на реколта тютюн от 2015 г. Въпреки закъснението производителите получиха парите си до лев. До момента „Михайлидис“ АД е изплатила 53% от парите за изкупения през 2016  г. тютюн, като неизплатени остават още 47%, което се равнява на 600 000 евро неразплатена продукция на тютюнопроизводители от цялата страна. Михаил Папанастасио  не скри, че заради наложени запори и други проблеми фирмата не може да се разплати с останалите производители, въпреки че има парите. Михаил Папанастасио е уверил кмета Мименов, че предстои преструктуриране и е предложил няколко варианта,  гарантиращи разплащане с всички тютюнопроизводители до края на май 2017 година. Предложените варианти са: “Михайлидис“ АД да преведе дължимите пари за реколта 2016 на Сдружението на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни в България и чрез него да бъдат извършени плащанията, да се сключи договор със сдружението за запор техни тютюни или да се подпишат чекове, за да се гарантира сигурността на парите на хората. Те са уверили Мименов, тютюнопроизводителите, продали продукцията си на „Михайлидис“ АД, да са спокойни, че както миналата година, така и тази, макар и с малки закъснения, ще си получат парите до последната стотинка. Представителите на гръцкото дружество са уверили още кмета Арбен Мименов, че се надяват след преструктурирането на  дружеството повече до финансови аномалии да не се стига.

„До дни ще коментираме в сдружението кой от вариантите, предложени от „Михайлидис“ АД, да приемем, за да могат хората да се успокоят, че ще получат парите си до края на месец май, както бе обещано от представителите на гръцката фирма“, коментира ситуацията Арбен Мименов.