С 2 договора за 10 бона на сина и жената от МОН в джоба В. Жаблянов от Пернишко излита към върха на листата на БСП в Кюстендил

 Трябва ли да гласуваме като овце за човек, когото не познаваме само защото е спуснат от партията, питат се избирателите

Вечният втори в червените редици И. Ибришимов от Дупница ще се състезава за място в парламента с Мая Шишкова, общинският председател в Кюстендил Иван Каракашки е чак четвърти

 

33-01-03-valeri-zhablianov
Валери Жаблянов

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пуска в Кюстендилска област вятъра на промяната чак от Пернишко, след като се оказа, че роденият в радомирското село Друган Валери Жаблянов е почти сигурният водач на червената листа в региона. Интересното в случая е, че Националният съвет на столетницата се очаква да нареди Жаблянов като водач в още един избирателен район, откъдето най-вероятно и ще седне в стола на депутат. Според запознати Жаблянов няма шанс да се пребори за доверието на избирателите в Кюстендилска област, но с този хитър ход Изпълнителното бюро дава равен шанс за всеки следващ в листата чрез преференции да извоюва и две депутатски места, независимо дали е политик от Дупница, или Кюстендил. След Жаблянов е дежурният втори в листата на БСП от няколко вота подред – стоматологът д-р Иван Ибришимов от Дупница. Той ще бори близката приятелка на националния омбудсман Мая Манолова – адвокат Мая Шишкова. Общинският председател на партията в Кюстендил Иван Каракашки е чак четвърти, но с тази подредба има всички шансове да стане първи, ако Иван Ибришимов стъпи накриво.

18-01-Иван Ибришимов
Иван Ибришимов

Листата все още не е окончателно утвърдена, социалистите търсят съгласуване от Националния съвет в неделя. Все още не са ясни и представителите на гражданската квота. От Кюстендил предлагат земеделския производител Мирослава Костадинова. Тя е общински съветник в минипарламента. От Дупница пък залагат на д-р Борко Исаков. Все още обаче не се знае кой къде ще бъде разпределен на предварително спуснатите пето и осмо място в листата. 6-о и 7-мо място червените дадоха на малките общини. Там се нареждат Василка Ламбрева от Бобов дол и Явор Дамянов от Сапарева баня. Червените са подредили листата след тайно гласуване. Отводи са си направили получилите номинации на общинската конференция по-рано Радослав Зафиров, Лили Евтимова и Надя Стефанова и Лъчезар Борисов.

33-01-03-maqa-6i6kova
Мая Шишкова

„Докога партиите ще продължават да слагат в листите си по регионите непознати и направо чужди за местните хора лица? Защо очакват от симпатизантите си да гласуват като овце – кандидат-депутатът е пуснат тук от партията, значи от ръководството си го харесват и ние трябва да гласуваме за него, а дали на нас ни харесва изобщо този човек? Дали не ни е чужд, дали вярваме, че той ще защитава интересите на нашия регион, след като няма нищо общо с нас? Не се ли замислят лидерите за тези дребни въпросчета, които обаче са от първостепенна важност за нас?”, питаха кюстендилци, недоумяващи защо човек от Пернишко трябва да е водач на листата в Кюстендилско.

„Така БСП може да удари от земята всяка политическа сила, тъй като пусна въдицата, че излиза с ново лице в изборите, а хората искат промяна, ново лице в случая е „национално изявена личност като Жаблянов“, са коментарите в столетницата.

Името на мераклията за нов мандат в парламента нашумя през лятото, след като гръмна скандалът, че съпругата му и синът му вземат пари от Министерството на образованието по силата на договори, съобщиха тогава cohc.bg и Blitz.

„Дни след като на официален брифинг в централата на БСП депутатът Валери Жаблянов заедно с другарите си подчерта, че е против учителския събор, се оказва, че той прилично финансира семейния си бюджет от МОН, без да го съобщава публично.

Членът на ръководството на столетницата, забележете, взема без свян пари от МОН по две линии – и чрез договор на жена си Ивет, и през договор на сина си Стефан. Жена му Ивет е имала граждански договор за 7 хиляди лева с предмет въвеждане на дуалното образование в българските училища и контакти между институциите. Договорът е бил скрепян с 4-цифрени суми ежемесечно в продължение на една година, по него са плащани командировки, хотели, самолетни билети, компютри, телефонни сметки и е бил сключен от министъра – находка в образованието, Тодор Танчев.33-01-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b0-%d0%b6%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2-untitled

Синът на Жаблянов – Стефан Валери – и досега си работи като експерт в МОН в дирекция, пряко свързана с европейски фондове, което означава, че заплатата му е двойно над записаните в договора 1450 лева.

Жаблянов, кажи си не те ли е срам да водиш война срещу учителите за 10% върху заплати от по 700-800 лева, а не излезе да им кажеш, че синът ти взема почти 3000 като чиновник в същото министерство? Запознати в централата на БСП твърдят обаче, че там не знаят за тези материални интереси на депутата и май столетницата ще се окаже подведена от собствения си зам.-председател. Шефката на червените Корнелия Нинова не отговаряше на телефона си”, пишат още cohc.bg и Blitz по темата.

Името на Ивет Жаблянова се спрягаше и по време на скандал с изплатени отпуски на държавни чиновници за 1 млн. лв. след мандата на тройната коалиция. Според публикация на „168 часа”, цитирана и от „Блиц”, Жаблянова е взела 2872 лв. за 52 дни, като е съвместявала длъжността си като шеф за управление на еврофондовете с работа в частна фирма.

Семейството се шири в чудна къща във вилната зона на кв. „Драгалевци”.

 

Още подробности очаквайте в печатното издание