Съдът отмени новата цена на билета в София

biletcheta

От 1 юни 2016 г. цената на единичния билет в София се повиши от 1 лв. на 1.60 лв.

Административен съд София-град отмени наредбата за поскъпване на билета за градския транспорт в столицата.

С решение на тричленен състав на Административен съд София-град от 22 февруари е отменена като незаконосъобразна Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община и приложенията към нея, приети на 14 април миналата година от СОС. Това се казва в съобщение от съда.

Делото беше образувано по жалби на граждани и сдружението “Център за законодателни оценки и законодателни инициативи” срещу наредбата в цялост или отделни разпоредби от нея, се уточнява в информацията.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

От 1 юни 2016 г. цената на единичния билет в София се повиши от 1 лв. на 1.60 лв. Последваха протести на столичани. Срещу решението на Столичния общинския съвет бяха подадени жалби, които са обединени в едно дело. Някои от тях обаче впоследствие бяха отделени от съда заради това, че са обжалвали наредбата в цялост, а не само частта, която урежда увеличението на цената на билета.

Дори поскъпването на билета да бъде отменено от съда, гражданите не могат да търсят обезщетение от общината, заради тълкувателно решение на ВАС, че не могат да се претендират вреди за незаконосъобразни административни актове.