Кметът Чимев: Имаме разрешение за реставрация на Джамията, ако посолството на САЩ не финансира ремонта с 192 797 долара, община Дупница ще ги отпусне

Разрешението за строеж, предвиждащо ремонт на паметника на културата “Ески джамия”, издадено от главния архитект на община Дупница, влезе в сила на 28 април, съобщиха от пресцентъра на кметството. Разрешителното е на база изработения проект за ремонт и реставрация на емблематичната сграда в центъра на града, по-известна като Тюрмето. Документът е във връзка с очакван отговор от посолството на САЩ в София, където община Дупница кандидатства за финансиране по Посланическия фонд за опазване на културното наследство за 2017 г. Изготвянето на количествено-стойностни сметки започна веднага след като през месец ноември миналата година бе получено писмо от Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” при Министерството на културата, с което на община Дупница е дадено разрешение да започне процедура по последващи ремонти на паметника на културата. Националните паметници на културата подлежат на сериозен контрол и реставрации и абсолютно всякакви ремонтни дейности се извършват само с изричното съгласие на културното министерство, и то само от специализирани и лицензирани за такива дейности фирми. Още през 2013 година стартира процедурата по искането на община Дупница за разрешително за дейности по сградата, които се увенчаха с успех именно в края на миналата година, припомниха от общинската администрация.
“Имахме по-малко от 40 дни за подготовка на документите, но успяхме, тъй като крайният срок за входиране бе 2 януари тази година. Общата прогнозна стойност е в размер на 192 797,90 долара, което включва цялостен ремонт, реставрация, дренаж, климатизиране и други, за да бъде един истински паметник на културата, а и да може да се използва по предназначение. Очакваме отговор и се надявам той да е положителен. Казал съм, че няма да се откажем да търсим финансиране за ремонт, както чрез външно финансиране, а ако се наложи – и с пари от бюджета на общината”, коментира кметът Методи Чимев.

Одобрените проекти от фонда трябва да стартират от 30 септември тази година и да са приключили до 2019 година. Припомняме, че преди 3 г. дупничани защитиха Джамията с жива верига в знак на протест срещу искане на Главното мюфтийство да придобие права върху имота.

Снимка: Преди 3 г. дупничани защитиха Джамията от мюфтийството с жива верига.