Посланикът на Дания посети Община Перник, кметът Вяра Церовска го запозна с историята на града

Посланикът на Дания в България Н. Пр. г-н Кристиан Кьонигсфелдт и неговата съпруга посетиха Община Перник. Той се срещна с кмета д-р Вяра Церовска, заместник-кмета Севделина Ковачева и секретаря Радослава Манова. Визитата е провокирана след посещението на негово превъзходителство Кристиан Кьонигсфелдт на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”, тази година . Той сподели, че тогава е преживял нещо невероятно и това го е накарало да се посети отново града.
Кметът Вяра Церовска запозна датската делегация с историята на Перник и неговото развитие през годините.

„Целта ни е да се привлекат инвестиции от различни европейски страни и да се използват конкурентните предимства и предпоставки на региона. Перник е в близост със Сърбия и Македония. Оттук минава и пътят до Гърция, така че възможностите за развитие са много”, сподели градоначалникът и посочи, че около 20 000 перничани на този етап работят в столицата.


В рамките на срещата беше коментирано и развитието в областта на културата, както и запазването на традицията на най-мащабния фестивал на Балканите „Сурва”. Вископоставените гости се запознаха и с народния обичай „Сурва в Пернишко”, който е вписана в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.
Посланик Кьонигсфелдт благодари за топлото посрещане и сподели добрите си впечатления. Той беше придружен още от г-н Бертел Донс Кристенсен – главен съветник по икономическите въпроси, Дирекция Европейска политика, Министерство на външните работи на Дания, г-н Карстен Крабе – ръководител на отдел растеж и заетост, област Голям Копенхаген, Дания, г-н Линус Фул – ръководител на отдел по усъвършенстване на операциите, Операции, стратегии & развитие, Банка Нордеа, Дания, г-н Сьорен Mируп Андреасен – икономист, Отдел по политика на пазара на труда, Датска агенция за политика на пазара на труда (STAR), Дания и г-н Кристиан Хедегорд Ранч – икономист, област Голям Копенхаген, Дания.
В края на посещението си делегацията посети Музея на минното дело, който е уникален за Балканския полуостров , крепостта „Кракра” и част от заводите в града.