Порои, почти ураганен вятър, градушки удариха Пернишко

Дъжд, градушки, почти ураганен вятър развалиха трите почивни дни около Гергьовден за на перничани. Най-сериозна бе ситуацията в неделя, когато буквално за минути небето почерня, изви се силна буря, пороен дъжд, придружен с градушка в ранния следобед парализира града. В много райони на областния град улиците побеляха от ледените късчета. Силният вятър потроши клони, изкорени дори дървета в центъра на Перник.  Огромните клони се стовариха върху паркираните коли до кафене „Рай”. Бурята събори саксии и други предмети от терасите на жилищните сгради. Очевидци разказват, че в квартал “Тева” са хвърчали парчета от материали, използвани за санирането на блоковете там.

Това е поредната буря, придружена с градушка за последните дни в Пернишко.  Няколко села вече „платиха” с щети на ледените парчета. По непотвърдена информация, най-сериозни са пораженията в селата Дивотино и Витановци и в Брезник.Ледените късове били с големината на грахово зърно, но имало и по-едри – колкото лешник. В Радомир пък се извил смерч.

В събота пороят така наводни централни ягробищен парк, че той в ниската му част водата заля гробовете, пророят на места изкърти парчета асфалт от и без това разбитите в голямата си част алеи, хората, успели някак да стигнат до гробищата въпреки пороя, с болка споделяха, че реално не могат да стигнат до местата, в които са положени скъпите им хора.

Дъждът продължи и вчера, но бе значително по-слаб.

Снимки от бурята и наводненото гробище