Porsche комби… най-накрая Panamera-та е красива

Въпреки страхотните си качества, способности и внимание към детайлите, Panamera винаги е поляризирала крайно мненията около себе си. Досега феновете или я обожаваха, или намираха визията й за… меко казано странна.

Е, наследникът на първото поколение Panamera определено оправи малко нещата по отношение на стайлинга, в стандартната си форма колата е по-малко стряскаща и дори можем да признаем, че ни харесва… а когато се заговори за шутинг брейк вариант, дори се развълнувахме от нетърпение да видим доколко ще прилича на Sport Turismo концепта от 2012 г. Е, моментът дойде едва дни преди Женева, а пред себе си имаме новото си любимо комби! Автомобилът е същият като стандартната версия, в почти всяко отношение с изключение на добавения багажник, който прави всичката разлика на света! Да, Panamera вече е красива, по-практична и брутално готина…

Както можете да предположите, новото оформление на задната част е донесло не само малко по-голям багажник, но и повече място на задните седалки. Разполагате с доста възможности за адекватно използване на пространството, като от 520-те литра на самия багажник можете да достигнете до 1390, ако свалите всички прегради, което е идеално, ако ви се налага да занесете някакви неща донякъде… бързо.

В интериора получавате всички прекрасни Porsche новости от стандартната кола, оборотомерът е физически, заобиколен от два 7-инчови инструментални екрана, а пък на централната конзола за инфотеймънта се грижи 12,3-инчов тъчскрийн. Всичко в интериора е безупречно като качество и внимание към детайлите, управлението на всички прибори е интересно групирано върху тунела над трансмисията, който е вдигнат доста високо. Това още повече дава усещане за спортна кола.

Освен с по-голям багажник, Sport Turismo е първата Panamera, която носи три задни седалки… е, поне две и половина. Външните две седалки са си съвсем пълноразмерни, докато тази по средата е това, което в Porsche наричат 4+1. Можете да наказвате на това място приятелите, който не харесвате например, това си е бонус. Естествено, ако искате, можете като опция да си поръчате и вариант с четири места. От щутгартската компания ни уверяват, че благодарение на повдигнатата линия на тавана отзад има повече място и за главите на пасажерите, което пък ще е ужасно полезно, ако си изкарвате прехраната с возене на играчи от някое баскетболно първенство бързо по някоя писта… например.

Както и нормалната Panamera, Sport Turismo взима шасито от Bentley Flying Spur и бъдещия Continental GT, като всички модификации ще идват със задвижване на четирите колела PTM, а S моделите получават и адаптивно въздушно окачване. Сигурно се сещате за механизма за драматична поява на задното крило в стандартната кола, но при Sport Turismo е малко по-различно, разположено е почти на тавана, като се адаптира от скоростта и избрания режим на движение. Производителите твърдят, че то ще генерира 50 кг притискане към земята.

Общо 5 двигателя ще бъдат на разположение с голямо разнообразие от „вкусове“ по отношение на всмукването и снабдяването с гориво. Започваме гамата с V6 с 330 конски сили, после идва E-Hybrid-ът, с 462 коня, както и малко по-бърз S с 440 конски сили. Естествено не забравяме и дизела с 422 коня и означението 4S Diesel, докато на върха на тортата седи Turbo с 550 расови жребци. Надяваме се да видим и версия с 4-литровия би-турбо V8 съчетан с електродвигател, като общо да достига до 670 конски сили, да ускорява до сто за някакви си ниски 3 секунди и да вдига над 300. Харесва ни! Продължавайте, Porsche, сигурни сме, че ще си намерите още някоя неразкопана ниша, за да извадите нещо интересно, ние отиваме през това време да счупим прасето касичка, защото за първи път искаме Panamera… може и за репортерска кола!