Д-р Весела Узунова замени нелепо загиналия метеоролог Огнян Филимонов в УС на туристическо дружество „Ибър“ в Долна баня

Кметът Вл. Джамбазов отпусна субсидия за подпомагане на дейността им

Д-р Весела Узунова бе избрана на мястото на нелепо загиналия метеоролог на Мусала м.г. Огнян Филимонов в Управителния съвет на на туристическо дружество „Ибър“ в Долна баня.

Председателката на Управителния съвет Елена Сухарева направи отчет за дейността през миналата година. За отчетната година от членски внос в касата на дружеството са влезли 868 лева, а от дарения – 611 лева. Членският внос е събран от 32-ма работещи, 36 пенсионери и безработни и 2-ма учещи се редовни членове – информира председателката на контролно-ревизионната комисия Боряна Троянска.

Настоящата 2017 г. е юбилейна за членовете на дружеството – на 18 април се навършват 115 години от полагане основите на организирания туризъм в тогавашното село. Долнобанските туристи през миналата година посетиха Прага и Виена, българските манастири в Сърбия, незабравимо бе преживяването с теснолинейката от Септември до Банско и националните тържества във Велико Търново. Почти десетгодишна е вече историята с трудностите по стопанисването, опазването и ремонта на туристическата база на долнобанското дружество – старата и нова хижа „Венетица“ и хижа „Гергиница“. Те са общинска собственост. От общинския бюджет е заделена субсидия за подпомагане на дейността, за което туристите благодарят на кмета Владимир Джамбазов.

От десет години третият етаж от новата хижа „Венетица“ пък се ползва от членовете на Ловно-рибарското дружество „Сокол-1898“ с решение за безсрочно ползване от Общинския съвет, а от миналата година е подписан договор със спортен клуб „Иккен“ за пет години за съвместно текущо поддържане, ремонтиране стопанисване и управление, като част от техните работници станаха и членове на дружеството.