Чужди инвеститори съдят България за над 2 милиарда лева

Държавният фонд “Генерален резерв” на Султаната Оман съди държавата заради фалита на КТБ

Инвеститори водят международни арбитражни дела срещу България, които може да отворят големи пробойни в държавния бюджет.

Исковете са за над 2 милиарда лева, изтъква на първа страница “Сега”. Всекидневникът се позовава на документ на финансово министерство, който отчита изпълнението на бюджета за 2016 година. Посочени са и редица конкретни примери.

Общата сума може да набъбне по-застрашително, тъй като има още няколко компании, решени да се обърнат към международен трибунал, ако не постигнат извънсъдебно споразумение с властите в София.

Три от делата, по които Република България е ответник, са известни. Те са заведени от електрокомпаниите ЕВН, “Енерго-Про” и ЧЕЗ. Само по тях претенциите надхвърлят 2 млрд. лева.

До съд се стигна, тъй като от години българската държава в лицето най-вече на Комисията за енергийно и водно регулиране тормози инвеститорите с ценови еквилибристики, непрекъснати промени на правилата, проверки и заплахи за отнемане на лицензи.

И трите дела се решават в ICSID – Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон.

В списъка на исковете, заведени срещу Република България в ICSID, фигурира и Държавният фонд “Генерален резерв” на Султаната Оман. Фондът, който бе вторият по големина акционер в КТБ, съди държавата за над 150 млн. евро заради фалита на банката. И тук спорът трябва да се реши от арбитрите на ICSID във Вашингтон.

Друга заплаха за бюджета идва от делото, заведено от акционерите в “Индустриален парк София”. По него италианската компания “Финанциария Интернационале Реал Естейтс” и съдружниците й искат 57 млн. евро заради проблемите около изграждането на многофункционален парк в района на Божурище.

Във всички тези случаи компаниите обвиняват България, че нарушава междудържавните спогодби за защита на инвестициите.

Архивите показват, че в повечето случаи България губи този тип дела и се налага да плаща милиони обезщетения на инвеститорите.