Затворникът в Бобов дол Валентин Георгиев: Насила ме накараха да изпия 300 г ракия в килията, счупиха ми крайниците

Съдът в Кюстендил отхвърли жалбата му за наложени 14 дни в карцера от шефа Ал. Апостолов

Съдът в Кюстендил поряза оплакването на затворника Валентин Георгиев, че бил хвърлен в карцер след пиянстване в килията си. Лишеният от свобода Валентин Георгиев с жалба до съда  оспорва заповед от март т.г. на началника на затвора Александър Апосолов за наложено дисциплинарно наказание “изолиране в наказателна килия” за срок от 14 денонощия. „Не се считам за виновен. На 11.02.2017 г. бях насилен от свой съкилийник да употребя алкохол, за да не ги “натопя”, че пият. Отказах да пия, но те ме накараха да пия насила и в рамките на половин час изпих около 300 г ракия, а след това ме пребиха от бой. Имам медицинско свидетелство, води се и разследване.

Ал. Апостолов

С две заповеди съм наказан за едно и също нещо, при положение че аз въобще не бях виновен. Имам счупване на крайниците и се води разследване в следствието за този побой и в същото време ми са наложени три наказания. Наказаха ме със спиране от работа, 14 дена карцер и 7 дена чистота на района. В двете заповеди пише, че ми се налагат наказания за това, че имам пререкания с друг затворник, на когото също беше наложено наказание “14 дни карцер”, но който беше помилван“, заяви Валентин Георгиев. По думите му  неправилно са му наложени толкова много наказания за това нещо, и то без вина, при положение че се води разследване и от районната прокуратура. „Оспорил съм второто наказание чрез жалба до Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Моля да вземете предвид, че ми е нанесен голям побой. Не съм запознат с обясненията на съкилийниците ми. На изслушването ми се опитах да обясня за какво става въпрос, но те не ме изслушаха. Всички, които са дали обясненията, са в една килия и пият всички заедно. Моля да отмените това наказание, ако е възможно“, заяви още затворникът пред съда.

С дрегер 6810 е установено, че Валентин Георгиев е бил с 1,46 промила алкохол в кръвта. Приложената по делото докладна записка от инспектор в затвора установява отразената в заповедта алкохолна проба с посоченото техническо средство и установената концентрация алкохол в кръвта на затворника. В докладната записка е записано, че вследствие на извършен обиск и претърсване в килията са открити неразрешени вещи и предмети, между които две бутилки от по 2 л безцветна течност с миризма на ракия. Съдебното решение на съдията от Кюстендилския административен съд Милена Алексова е окончателно и не подлежи на обжалване.