12 неочаквани ползи от портокаловите обелки: Предпазват от рак, избелват зъбите, облекчават стомашните киселини

Портокаловите обелки винаги са били ценени заради лечебните си свойства. Когато правим сок, плодови салати или когато просто похапваме портокали, всички ние имаме навика да изхвърляме обелките му. Но това е грешка: най-полезните хранителни съставки на портокалите се намират в кората им, пише Elle. За предпочитане обаче са биологично чистите. Ето и 12-те ползи от обелките.

  1. ПОНИЖАВАТ ХОЛЕСТЕРОЛА Почти всички антихолестеролни вещества на портокалите се намират в обелките. Хесперидинът, една от съставките на портокаловата кора, помага да се борим с лошия холестерол в кръвта, който води до натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове, които пък от своя страна могат да ги запушат. Затова помислете да включите портокалови кори от биопродукти в храненето си. Така ще намалите нивото на лошия си холестерол.
  2. ПРЕДПАЗВАТ ОТ РАК Двете съставки на портокаловата кора, тангеретин и нобелетин, се борят срещу свободните радикали, които лишават здравите клетки от кислород. Те възпрепятстват растежа и деленето на канцерогенните клетки. Консумирането на портокалови обелки намалява риска от рак на кожата или на белите дробове.
  3. СРЕЩУ КОМАРИ Портокаловите кори съдържат естествени киселини, които прогонват комарите, мухите и други насекоми. Те са чудесен натурален и екологичен репелент.
  4. ПРЕДОТВРАТЯВАТ ДИХАТЕЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ Антиоксидантите на портокаловите кори, сред които е и витамин С, мощен имунен стимулант – помагат да се предотвратят много дихателни заболявания като бронхит, хрема, астма и грип. Варете портокаловите кори 15-20 минути във вряща вода, после пийте отварата.
  5. ИЗБЕЛВАТ ЗЪБИТЕ За да направите това, търкайте зъбите си с вътрешната част на кората. Друг плюс: намаляват зъбната чувствителност.
  6. АРОМАТИЗАТОР ЗА ДОМА Можете да използвате портокаловите обелки, за да ароматизирате приятно жилището си. Направете следната смес: сантал, канела и сушени портокалови кори и домът ви ще заухае фантастично. Така ще имате естествен, евтин и екологичен ароматизатор.
  7. УЛЕСНЯВАТ ХРАНОСМИЛАНЕТО Портокаловите кори са богати на хранителни фибри. Те съдържат четири пъти повече фибри от портокала. В 100 г портокалови обелки има 10,6 г фибри. Портокаловите кори се борят със синдрома на раздразненото черво и с подуванията на стомаха. Те стимулират храносмилането. Пектините, които съдържат, се справят успешно с констипацията.
  8. ОБЛЕКЧАВАТ СТОМАШНИТЕ КИСЕЛИНИ Ако страдате от такива, портокаловите кори са чудесно естествено и ефикасно лекарство. Те съдържат активна съставка, която облекчава болките, провокирани от киселините. След хранене дъвчете портокалова коричка, за предпочитане биологично чиста, и веднага ще почувствате подобрение.
  9. ЧУДЕСНО ПОЧИСТВАЩО СРЕДСТВО За да заблести мръсната мивка, използвайте вътрешната страна на портокалова обелка. Можете да използвате също и етерично масло от портокал. То действа като естествено почистващо средство за всякакви повърхности.
  10. ЗА ТОР Богати на азот, портокаловите кори са идеален тор. Те са изключително богати на хранителни вещества и обогатяват хумуса на почвата. Но не прекалявайте с количеството, тъй като повишеното ниво на азот може да предизвика обратния ефект.
  11. КАТО ПОДПРАВКА Портокаловите кори се използват в кулинарията, за да придадат леко кисел вкус на ястията или на десертите.
  12. ИЗБЕЛВАТ КОЖАТА Витамин С, който се съдържа в портокаловите кори, е естествен избелващ агент. Търкайте кожата си с вътрешността на портокаловата обелка или използвайте етерично масло от портокал. Това помага да изсветлите тена си, да се справите с кафявите петна, да почистите порите и да предпазите кожата си от UV лъчите, пише „Блиц”.