Виктор Янев: Областната управа на Кюстендил отказва референдум за отделяне на Големо село от община Бобов дол

Виктор Янев

Виктор Янев

Председателят на инициативния комитет Владимир Владимиров: Допитване ще има, ако не обявяваме селото за извънземно

Оставаме категорично против референдума, иначе общината се самоликвидира, казаха от екипа на кмета Елза Величкова

Управата на Кюстендилска област не разрешава организирането на местен референдум за присъединяване на Големо село към община Дупница. Същевременно от инициативния комитет на Големо село за отделяне от община Бобов дол и присъединяване към община Дупница са категорични, че ще обжалват решението.

Елза Величкова

Пред едно от радиата областният управител на Кюстендил Виктор Янев съобщи, че от администрацията отказват провеждането на допитването, искано от големоселци. Янев обясни, че след като встъпил в длъжност, заварил постановено решение на предишния областен управител Йордан Татарски за обявяване като незаконосъобразно решението на Общински съвет – Дупница, с което се дава съгласие за присъединяване на Големо село към административната територия на община Дупница. Направен е и отказ за обявяването на местен референдум от страна на община Бобов дол.

Решението на областната управа може да се обжалва пред Кюстендилския административен съд (КАС) в срок от 14 дни, който вече тече. Инициаторите на референдума в селото смятат да се възползват от тази възможност.

„Разбира се, че ще обжалваме това решение. Против референдума са на най-високо ниво в държавата. И предишният областен управител, и сегашният неоснователно и в разрез с всякакви видове закони се опитват да осуетят референдума. Въпреки това референдум ще има. Ако не, обявяваме Големо село за извънземно”, коментира председателят на инициативния комитет Владимир Владимиров.

Позицията на екипа на кмета на община Бобов дол Елза Величкова също остава непроменена. „Общинският съвет ясно изрази становището си. От 13 общински съветници 13 гласуваха против референдума. Това не е шега, а много сериозен въпрос за бъдещето на общината. С отделянето на Големо село тя ще се самоликвидира, ще се самовзриви. Това ли искат в община Дупница? Големо село тях не ги интересува. Там има много села, като Баланово, Червен брег, за които трябва да се погрижат. Интересуват ги данъците и таксите от ТЕЦ „Бобов дол”, които ще постъпват в хазната при отделяне”, заяви пиарът на община Бобов дол Валери Радлев, който е един от най-върлите противници на идеята за допитваното.

Очакванията са след произнасянето на КАС решението да бъде върнато за ново преразглеждане от Общинския съвет в Дупница.