В. Зашкев поиска прозрачност в Експертния съвет на община Самоков, кметът Герогиев го отряза: Говорите като врачка, като хората не са компетентни, да си наемат фирми консултанти

Васил Зашкев

 

Общински съветник на ротационен принцип да присъства на Експертен съвет за по-голяма прозрачност, поиска от кмета Владимир Георгиев на ОбС сесия съветникът Васил Зашкев. Градоначалникът обаче отряза идеята. „Има надоволство сред самоковци от дейността на отдел ТСУ и от работата на Експертния съвет. Не смятате ли, за по-голяма прозрачност, че е необходимо на ротационен принцип при провеждането на Експертен съвет да присъста и по един общински съветник? Каква е Вашата оценка за тяхната работа?“, попита Зашкев.

В отговор кметът Георгиев издекламира имената на членовете на Експертния съвет, уточнявайки, че са назначени с негова заповед. Това са председателят на Експертния съвет – арх. Надежда Клинчева-Колева, инж. Перфанова, Ангелина Вангелова – секретар на общината, инж. Бодуров – началник-отдел „Регулация“, арх. Касабова – старши експерт „Архитектура“, арх. Лазарова – ст. експерт „Архитектура, градоустройство и инвестиционни проекти“, инж. Ружина – главен експерт „Градоустройство“, инж. Лобутова – главен ексепрт ПУП, Марияна Христова – гл. спецалист „Архитектура“, Мария Симкийска – старши ескрет „Екология“, Елка Кашинова – главен експерт „Общински имоти“, инж. Котов, Занкова – главен експерт на РЗИ – София-област, инж. Ргачев – началник на пожарната, инж. Ласкин – началник Пожарна – Боровец, Ралица Рафаилова. При разглеждане на по-големи устройствени планове и проекти в заповедта е предвиден и разширен състав на съвета от още 10 чиновници от общината.

Кметът на Самоков отне близо четвърт час от сесията на съветниците, за да чете имена, букви и алинеи от Закона за устройство на територията, впусна се и в статистика за дейността на Експертния съвет – постъпили заявления, кои от тях са обработени, колко проекта са приети, колко преписки е имало. Темата бе изместена, а съветниците се измориха от цифрите и след сесията коментираха, че данните нямат нищо общо с конкретното питане на колегата им Васил Зашкев.

„Съставът на Експертния съвет е в оптимален вариант и няма персонални възражения от работата му, няма питания и възражения“, заинати се кметът и допълни, че няма нужда от съветници.

Васил Зашкев го парира: „По повод подробните данни избягахме от темата по същество – защо, кмете Георгиев, има недоволни гражани, защо с месеци чакат за строителни разрешения и проектирането е свързано с определени начини, бих казал „схеми“. Знаете ли за това, или не?“, попита съметникът Зашкев.

Кметът го скастри веднага: „Стига сте говорили, г-н Зашкев, като врачка! До мен няма постъпили оплаквания и жалби от Експертния съвет. Много от хората, които си пускат преписките, не се обръщат към компетентни хора – фирми, които се занимават с това нещо и не познават закона, за да знаят как да се окомплектоват преписките. Тогава ние сме задължени да връщаме преписката с указания какво трябва да се представи в Експертния съвет“, заяви градоночалникът на Самоков.

Председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева също не прости на Зашкев и му размаха пръст пред съветниците: “Г-н Зашкев, Вие по същество задавате нови въпроси всеки път и аз също искам да Ви помоля да спазвате реда!“. Питането на Зашкев и предложението му за съветници в съства на Експертния съвет не бе прието от кмета. След сесията съветниците коментираха, че е добре кметът да помисли за самоковци и да отвори в общината специално гише, на което да се обслужват хората, за да не им се налага да плащат на фирми – посредници, която ги консултира. „Чиновниците в община Самоков трябва да си свършат работата, нека кметът да отвори гише, да направи информационни листовки. Кметът праща самоковци към посредници!“ – възмущаваха се съветници от Самоков.

Зашкев не се отказа да бъде активен и заяви: „Въпреки че с ирония ме наричате „говорител на гражданите“, пак ще Ви припомня, че до Вас има сигнал още преди месец, че чешмата до Чорбаджийската фурна не работи. Аз предадох молбата на хората, но мерки не са взети и до ден днешен“ – заяви още Васил Зашкев.