Евгени Лазаров от Перник с 10 г. затвор и 30 бона кръвнина за опит за убийство

 

Пернишките магистрати признаха за виновен рецидивиста Евгени Лазаров в извършен опит за убийство и го наказа с 15 години лишаване от свобода. Тъй като делото е гледано в условията на съкратена съдебна процедура, наказанието е намалено с една трета и подсъдимият отива зад решетките за десет години. Той ще трябва да плати и 30 000 лева кръвнина на пострадалия.

По данни на Областната дирекция на МВР инцидентът е станал на 14 октомври около 18,30 ч., когато е подаден сигнал от бащата на пострадалия. Свадата е възникнала пред жилището на бащата в пернишкия квартал „Тева“.  28-годишният му син бил намушкан с нож в областта на гърдите от 26-годишния Лазаров. Пристигналите на място полицаи задържали извършителя, а пострадалият е бил закаран и настанен за лечение в пернишката болница. От полицията уточниха още, че нападателят е криминално проявен, познат с грабеж, наркотични вещества, преработване на газово в бойно оръжие и причиняване на лека телесна повреда. За някои от престъпленията е осъждан с влезли в сила присъди.

В решението на Окръжния съд се сочи, че става дума за опит за умишлено отнемане на човешки живот, при това в условията на опасен рецидив, тъй като подсъдимият вече е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл.66 от НК, а деянието, за което е изправен пред съда, е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини. Магистратите определиха още подсъдимият да изтърпи наказанието „лишаване от свобода” при първоначален строг режим. От времето, определено подсъдимият да прекара в затвора, ще бъде приспаднат периодът, в който той е бил задържан под стража – от 15.10.2016 година до влизане на присъдата в сила, като един ден задържане под стража да се счита за един ден лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред САС в 15-дневен срок.