Най-добрите европейски пилоти мерят сили на дрифт шампионат на летището край Сапарева баня, сред състезателите са Стефан Стефанов, Павлин Пенев, Игор Стеванович

Владимир Ваклинов

 

Асен Блатечки и Калин Врачански поканени за шоуто, водещи са  Владимир Миронов и диджей Мънки

Най-добрите дрифтъри в Европа пристигат на летището до Сапарева баня, където на 9, 10 и 11 юни ще се проведе първият кръг от националния шампионат по дрифт от календара на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС). „Очаквам 70 състезатели, сред които четирима сърби, четирима румънци и трима турци. Ще участват миналогодишните шампиони на Сърбия, Румъния и Турция. Сърбинът е Игор Стеванович, а нашият Стефан Стефанов от Шумен е шампион на България по дрифт за 2015 г. и на Румъния за 2016 г. Очаквам и Павлин Пенев, великотърновецът е шампион на България за 2013 и 2014 и на Европа за 2015 и 2016 г. Ще се състезава и Красимир Стефанов от Варна – шампион на страната ни за 2010, 2011 и 2012 г. Участниците ще бъдат 70. Това са топ пилотите на Европа, каймакът на дрифтърите. Съдията е Разван Фратяну”, каза Владимир Ваклинов – председател на комисия „Дрифт” към БФАС. Ваклинов също ще се състезава. Уменията си на пистата ще покажат и големи фенове на дрифта като Петър Гьошев и Димитър Спасов. Състезанията ще са в два класа Про1 и Про2.

В рамките на шампионата е предвидена шоу програма, както и кетъринг. „Поканили сме продуцента и участниците във филма „Бензин”, който излезе наскоро по кината, начело с Асен Блатечки и Калин Врачански. За Блатечки все още не знаем със сигурност дали ще дойде, но Калин Врачански потвърди. Водещи ще бъдат Владимир Миронов и диджей Мънки. Пистата край Сапарева баня е едно от малкото места, на които може да се проведе безопасно състезание. Вече имаме 5-годишна традиция в организираното на състезания там. Аз съм от Самоков и се чувствам у дома, затова и се заемам с организацията и на този шампионат”, коментира Ваклинов. Шампионатът ще има още 3 кръга – в София, Сливен и Бургас.

Община Сапарева баня е съорганизатор на БФАС по провеждането на шампионата. В тази връзка предстои решение на местния парламент в курорта, който на сесията си в сряда (31.06.) ще разгледа предложението на кмета Калин Гелев теренът да се ползва без наемна цена.