Кметът на Радомир плю на депото в Перник, иска сепарираща инсталация в Радомир

Пламен Алексиев

Да бъде изградена сепарирща инсталация за битови отпадъци, иска кметът на Радомир Пламен Алексиев. Според Алексиев изграждането на регионалното депо на територията на Перник е връщане назад. Ако в Радомир се изгради сепарираща инсталация, която да компостира битовите отпадъци, за регионалното депо ще отива по-малък тонаж.

„Oбщинaтa гyби oт тpaнcпopтиpaнeтo нa oтпaдъцитe зa Peгиoнaлнoтo дeпo в Πepниĸ. Предстои и повишаване на такса битови отпадъци,  а парите ще отиват в Перник“, каза пред съветниците Алексиев. Той допълни, че от следващата година таксата ще се начислява на  измерено количество.

Съветникът Красимир Борисов обаче изрази неодобрение от качеството на работа на фирмата. По думите му пясъка от зимата още стои  по улиците, които не се мият, около контейнерите не се чисти, мръсни са и междублоковите пространства.

Кметът обясни, че се водят дела между фирмата и друга, участвала в обществената поръчка, като делата са на финална фаза във Върховния

административен съд. Проблем обаче според него са нерегламентираните сметища и то главно по селата. Над 50 акта били съставени на  граждани  за строителни материали извън дворовете, но нито един не бил платен.

Съветникът Владимир Тренев определи като порочно и неефективно поставянето на контейнери на улици  с къщи,  мнението му е, че трябват индивидуални съдове за смет, а не 2 контейнера на улица от 100 м.