Окончателно: Гребеца от ”Наглите” няма да излезе от затвора

Съдът прецени, че Любомир Димитров не се е превъзпитал зад решетките.
  • Цветан Цветанов: Сега съдът решава последен и никой не пречи на магистратите да се информират добре за осъдените и да вземат обективно решение

 

Любомир Димитров-Гребеца от бандата за отвличания “Наглите” няма да излезе предсрочно от затвора, реши окончателно Софийският апелативен съд (САС).

На първа инстанция Софийският градски съд одобри искането му да бъде освободен предсрочно условно и да излезе близо година и осем месеца преди изтичане на присъдата му.

Оказа се, че Гребеца, както и съучастникът му Ивайло Евтимов-Йожи са се възползвали от поправка в закона, влязла в сила в последните дни на предишния парламент. С нея всеки осъден може сам да поиска предсрочно освобождаване, а не както беше преди – само по предложение на управата на затвора или на прокуратурата.

Въпреки че срещу него има висящо дело за две убийства – на други двама от “Наглите”, които бяха намерени мъртви, ръководството на Централния софийски затвор е дало положително становище за по-ранното му пускане.

САС обаче не приема тази преценка за основателна. В решението си съдът изтъква, че е постъпил протест от прокуратурата, в който се сочи, че в случая е налице само една от законните предпоставки – излежал е една втора от присъдата си – 8 години и 4 месеца. От държавното обвинение са подчертали, че не са представени достатъчно доказателства за това, че осъденият се е поправил зад решетките. Акцентират и върху висящото дело за убийство, както и с недобрите характеристични данни на Димитров.

Според магистратите това, че от управата на затвора са заявили, че има снижаване в оценката на риска от рецидив при Гребеца от 60 т. на 38 т., това, че не е наказван и е получавал награди, не са достатъчно “убедителни и реалистични” причини да бъде освободен по-рано.

Магистратите изтъкват, че той е осъден за “седем еднотипни тежки умишлени деяния”.

“Това обстоятелство редом с използваните психодиагностични методи на изследване определят профила на осъдения като личност, която, въпреки че в местата за лишаване от свобода демонстрира добро поведение, в живота на свобода е водил хищнически и манипулативен начин на живот. Не е склонен под влияние на околните да променя вижданията и принципите си, но и притежава необходимия репертоар и комуникативни умения, за да въздейства на околните. Изпъква като извънредно предпазлив и прикрит, резервиран”, пише още в решението на съда.

То е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране. Препис от него ще бъде изпратен до началника на затвора в София и Софийска градска прокуратура за сведение и изпълнение, се казва в решението на САС.

Очаква се окончателно решение и за Йожи.

По-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли обвиненията, че с въпросната законова поправка са “постлали” пътя на “Наглите” към свободата. Той изтъкна, че и сега съдът решава последен и никой не пречи на магистратите да се информират добре за осъдените и да вземат обективно решение. Според него в конкретния случай съдиите можело дори да потърсят в „Гугъл”, където има много информация за бандата за отвличания.