Представят уникалната книга „Васил Левски в изкуството“ на художника Александър Стефанов в Перник (пълна програма на честването)

 

Общоградска инициатива по повод 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски организира община Перник на 7 юни. Денят ще бъде изпълнен с богата програма и събития, посветени на Апостола на свободата. Сред акцентите е представянето на уникалната книга „Васил Левски в изкуството“, чийто автор е художникът Александър Стефанов. Той е отделил десетки години, за да събере в едно всичко, свързано с Апостола, оцелелите следи за него – писани, рисувани, изваяни в камък и бронз от признателни потомци.

Името на героя мъченик, посветил се на идеала за свободна България, носят улици, площади и училища във всяко по-голямо селище на страната. Перник се нарежда сред градовете Ловеч, Карлово и София, които ще бъдат център на културни прояви, за да ни върнат към истините, запазили ни като народ и държава. За величавото ни минало ще бъде разказано и в музейни експозиции.

За реализирането на ценната книга албум община Перник получи финансова подкрепа от Министерството на културата. С тази инициатива градът стана част от Националния инициативен комитет за отбелязване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

В рамките програмата ще бъде направена и презентация на сборника с народни песни за Апостола „Небе се с ръка не хваща“.

Денят на Левски в Перник ще започне с училищен поетичен маратон по четене и рецитация на стихотворения, посветени на Апостола, след което ще продължи със спортна надпревара под мотото „Лъвски скок“.

„Времето в хората и хората във времето“ е името на тематична изложба, която гостува в Регионалния исторически музей. Експозицията ще представи знамето на Карловския революционен комитет.

Перничани и гости на града ще имат и възможността да гледат премиерното представление на драматично-поетичния спектакъл от Андрей Калудов с участието на Михаил Петров, Аделина Петрова, Катрин Василева и Веселин Мезеклиев. Постановката е дело на Общински драматичен театър „Боян Дановски“.

 

Ето и пълната програма на 7 юни в Перник:

10,00 ч.– 12,00 ч. – по училища

„С Левски в сърцата“ – поетичен маратон по четене и рецитация на стихотворения, посветени на Апостола

„Лъвски скок“ – спортна надпревара по дълъг скок за шестокласници

10,00 ч. – пред кметството на с. Люлин

„По стъпките на Апостола“ – посещение на Дивотинския манастир, едно от местата, за които преданието говори, че се е укривал Левски – инициатива на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Дивотино и РИМ

 12,00 ч. -Галерия „При кмета“

„Моят Левски“ – изложба на детски рисунки

13,00 ч. – Регионален исторически музей

„Времето в хората и хората във времето“ – тематична изложба, гостува знамето на Карловския революционен комитет с любезното съдействие на Национален музей „В. Левски“ – Карлово

„Васил Левски в историческата памет на нашия край“ – мултимедийна презентация

„Пример за безсмъртие“ – презентация

13,30 ч. – РМД – Мошино

„За Апостола, с поклон“ – познавателно състезание между училищата от кметство „Изток“

14,00 ч. – Театрален салон „Г. Русев“

„Апостола“ – драматично-поетичен спектакъл от Андрей Калудов, с участието на Михаил Петров, Аделина Петрова, Катрин Василева, Веселин Мезеклиев, премиерна постановка на ОбДТ „Боян Дановски“

15,00 ч. – Градски парк

„Дякона – велик и безсмъртен“  – младежка арт акция, инициатива на КСМП

15,00 ч. – Регионална библиотека „Св. Минков“

„Апостолът на свободата в литературата“ – изложба на библиотечни материали, свързани с Васил Левски и Пернишкия край

„Потомци сме на Левски“ – открит урок на Сдружение „Дай, бабо, огънче“

15,30 ч. – Галерия „Любен Гайдаров“

„180 години от рождението на Васил Левски“ – изложба

16,00 ч. – пред Двореца на културата

„Апостоле“ – пърформънс с участието на творчески формации от ОДК и Духовия оркестър към ОК „Дворец на културата”

16,45 ч.

Поднасяне на цветя пред паметника на В. Левски

17,00 ч. – Дворец на културата – Галерия „Л. Гайдаров“

„Васил Левски в изкуството“  – представяне на уникално издание с автор художникът Александър Стефанов, реализирано с подкрепата на община Перник и събрало всички образи на Левски в изкуството

„Небе се с ръка не хваща“  – презентация на сборник с народни песни за В. Левски, съставен от Анeта Янакиева