Готвачът Лео Бианки и певицата Дара идват на летния фестивал на билките в Делчево, община Гоце Делчев организира и състезание по колоездене

 Гоцеделчевското село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година ще се проведе на 23 и 24 юни (петък и събота). Основен организатор на фестивала е община Гоце Делчев. Програма в първия ден – петък, ще започне в 17.00 часа със състезание по колоездене. Неговият старт ще бъде даден при магазин „Екстра“ в гр. Гоце Делчев (бившия „Валан”), а финалът ще бъде в село Делчево. По-късно малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността Вълчова тумба.

Съботният ден ще започне с посрещане на слънцето и бране на билки в местността Вълчова тумба. След това врати отваря ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят, ще могат да се проврат през еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство. Освен това гостите ще научат някои магически еньовски тайни за билките и интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

Специален гост на фестивала тази година ще бъде топготвачът Лео Бианки. Той ще сготви на мегдана в селото вкусни италиански специалитети, подправени с много билки. И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона. В традиционната еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана по обед, ще участват Танцова формация „Неврокопчанче“ с ръководител Костадин Гьоргов и Даниела Георгиева.

Вечерта за всички любители на съвременната българска музика е специалното участие на певицата Дара.