Кати Травелчето от Дупница преведе с лодка 50 лекари от болницата на д-р Лефтеров и учители от Радомир през Матката в Македония

 

  • Аптекарката от Дупница Анита и сестра й Ирина хапнаха „солени” македонски кебапчета за 20 евро на скопската чаршия
  • Съпругата на бившия шофьор на община Дупница Михаил – Мариела Скринска и братовчедка й Искра пиха фрапе за 200 денара, сервитьорите не дават касови бележки, кътат парите в престилките 

Най-младият туроператор на Дупница Екатерина Илиева, известна като Кати Травелчето, преведе 50 туристи с лодки по най-голямото изкуствено езеро на каньона Матката в Македония. Лекари от болницата на Ени Лефтеров в Дупница, служители от НОИ – Перник, учители от Радомир и др. се радваха на водното приключение, гарнирано с красивите македонски гледки.

Пътуването по течението на река Треска мина през няколко от общо 10-те пещери в уникално красивия каньон. За неповторимата разходка с лодка всеки от пътешествениците се бръкна с 6,50 евро. Скалите около реката бяха атакувани от групи алпинисти. Десетки рибари пък бяха пуснали въдици и се радваха на райски улов.

Очарователните сестри Анита, която е аптекар в Дупница, и юрисконсултът на ЮЗДП в Рила – Ирина, хапнаха от уникалния македонски кебап, боднаха и от прословутите телешки кюфтенца. Те се похвалиха, че удоволствието да се почерпят с местните специалитети на прословутата скопска чаршия им струва 20 евро.

Така се оказа, че обядът им излезе два пъти по-солен, отколкото в България. Хубавото е, че почти всички заведения приемат българския левове. В заведенията на Матката обаче цените са 10 пъти по-високи, отколкото в столицата. Съпругата на бившия шофьор на община Дупница Михаил – Мариела Скринска, която беше дошла в Македония с братовчедка си Искра и очарователната Емилия – служителка във фармацевтичния гигант „Актавис”, се почерпиха с фрапе. Всички останаха учудени от факта, че ги таксуваха 200 денара за пенливото кафе. За кафето еспресо сервитьорите искаха 78 денара и допълнително хитрееха, като се преструваха, че не познават думата дълго кафе и я заменят с двойно. Така едно дълго кафе струваше 156 денара. Освен всичко те не издаваха касови бележки, а събираха парите в престилките, запасани на кръста им.

Един лев се обменя за около 30 денара и простата сметка показва, че двойното кафе излиза над 5 лв., а фрепото – над 6.

В магазин около Крива паланка групата успя да си напазарува сирене за около 8 лв. за кг, пилешки пържоли за 7,50 лв. за кг, пилешки бутчета за 5 лв., кашкавал за 10 лв. Туристите бяха категорични, че цените са почти като в България, но качеството е несравнимо по-добро.

Въпреки това цялата група беше удовлетворена от незабравимия уикенд заради изключително живописния и неповторим пейзаж. Заради многото манастири Матката е наречена Македонската Света гора. Повечето от манастирите са накацали по върховете на скалите. По пътя за Македония групата мина покрай много схлупени къщички, затворени училища, но видя и много красива природа и огромни обработваеми територии.

Матката отстои на 20 км от Скопие, пътят е тесен и криволичещ, но и много живописен. Нашенци ахнаха пред обновената столица Скопие. Паметниците на исторически личности никнат като гъби всеки ден. Те са богато украсени с фонтани и скулптури, а новите административни сгради са безброй.

Туроператорът припомни, че Скопие е било сринато на 100% от земетресение през 1963 година. Сега обаче градът е напълно обновен по проект на японския архитект Кензо Танге.

Обиколката на българите премина и през църквата „Св. Спас”, в чийто двор в каменен саркофаг са положени тленните останки на Гоце Делчев. Всички прекосиха и Каменния мост, който свързва старата и новата част на Скопие. Той е символ на града. Всички се насладиха на река Вардар, чуха как гласът на ходжата оглася Скопие. Пътят неизменно мина и през малките калдъръмени улици, осеяни с ателиета на златари, майстори на медни съдове и всякакви занаятчии, които продават стоките си.

На път към Македония групата беше задържана на границата цели 30 минути, тъй като уцели смяната на дежурствата на браздата. Затова пък на връщане мина само за 10 минути.

По време на тура в западната ни съседка българската група видя как турист отнесе глоба от 50 евро на паркинга при крепостта при Скопие заради хвърлен фас от лек автомобил. Друг чужденец пък, забравил да се регистрира, си навлече глоба от 1000 евро. Човекът не знаел, че за престой от Македония за повече от 24 часа е длъжен да са обади в полицейския участък.