Погром в Самоков: Жителите на слатинския блок посрещнаха на бой зам.- губернатора Николов, Новаков от бл. 19 в кв. „Самоково”: Съжаляваме, че пуснахме „Лобутов” ЕООД да ни санира, всичко е вода, пробиха ни стените

Новаков, Марио Половинов и Ралица Крушовска
  • Работниците на Лобутов ни оставиха без покрив в пороите, дъждът се стече до мазетата, всичко е мухъл, хората на кмета Георгиев са глухи за оплакванията ни, жалят се обитателите на бл. 19 
  • Ръководителят на обекта Христо Иванов: Ще оправим проблемите, фасадата е крива, от 2 дена ме боли главата, като видяхме какво са правили подизпълнителите
  • Самоковци питат: Следи ли кметът Георгиев как се работи по домовете ни, защо едва вчера се откриха строителните площадки на 6-те блока, по които се работи от месеци
Техническият ръководител на Лобутов – Христо Иванов ( в ляво)
Кметът Георгиев заедно със зам.-губернатора Николов

Обитателите в саниращия се блок „Слатина” в Самоков посрещнаха, готови за бой, зам. областния на София-област Николай Николов, дошъл да положи подпис, с който официално да стартира ремонтът по сградата. В недоволството се включиха и жителите на блок 19 в кв. „Самоково”, които спретнаха протест срещу мазалото, което са направили в домовете им работниците на фирма „Лобутов“ ЕООД.

Бяха подписани протоколите за разкриване на строителни площадки за блокове 8, 16, 19, 40 в квартал “Самоково” и блок “Слатина”

„Съжалявам, че се съгласих да санират блока ни. Строителството е под всякаква критика, всичко е на вълни, наводнихме се”, това обяви пред вестник „Вяра” самоковецът Новаков, който заедно със съседите си от блок № 19 в кв. „Самоково” възнегодуваха срещу ремонта. Стойността на проекта е 492 100 лв. без ДДС, като справка в сайта на община Самоков сочи, че договорът с фирмата изпълнител е сключен на 29 септември 2016 г., хората обаче имат доста забележки срещу изпълнението.

Страх ни е, че блокът ще падне, каза Росица Крушовска

Ето какво сподели още Новаков, живеещ на петия етаж: “Защо вчера се подписват договори, като отпреди два месеца се работи по блоковете?”, чуди се Новаков и разказва живописно за проблемите, които са си навлекли хората от блока със стартирането по сградата. „Мазало е в целия блок, строителните дейности са под всякаква критика, всичко е на вълни. Ходих в общината да се оплача, че не съм доволен, наводниха ми етажа, имам течове по стените, изби мухъл. Служителката от общината Кашинова ме изгони, не знам кметът Георгиев ли я учи така да се отнася с гражданите? Работниците откриха покрива в най-дъждовните дни, не смогнаха да го направят и при проливните дъждове се наводнихме. Дъждовната вода се стече чак до първия етаж. Кой ще ни ги осребри щетите? Само от един месец сме в ремонт, а ми омръзна да се разправям с работниците на Лобутов. Дежурният му отговор за всеки наш проблем е „ще оправим всичко“ и това до там.

Сложиха новата дограма некачествено. Докато закрепваха стиропора, се случи да ни пробият стените при слагането на дюбелите. Но най-лошото е, че от една седмица вече никакви ги няма. Чуваме, че са се скарали за пари и тези дни работят само трима-четирима работници.

Съжалявам, че се подписах за саниране. Разбрахме, че за всички обекти от вчера е наредено да поставят табели за откриване на строителни площадки с дати 12.06.17 г., а на практика работата по обектите са стартирали преди два месеца. Как е възможно това?“, пита се Новаков.

Сред недоволните е и съседката му Росица Крушовска, живееща на третия етаж: “От месеци не мога да си простря дрехите на терасата. А вече и работниците си тръгнаха и всичко е в застой. Чухме, че ромите, които работиха, са изгонени, защото са работили некачествено. Захванаха и сега наникъде. Мазетата са ни пълни с вода, кой ще оправи този проблем? Елате да видите, страхуваме се, че блокът ще падне от тази вода. В съседния блок също се работи отпреди два месеца, но там всичко е ОК. Лобутов да си намери читави хора за работа“, препоръчва жената.

Съседът от шестия етаж Марио Половинов също се оплака от течовете след пороите: “Живея на 6-ия етаж, елате да видите стените ми, целите са в течове, настоявам фирмата изпълнител да отстрани проблема.” Приглася му и Сиракова: „На шестия етаж живея, сега в момента ми тече вода в хола. На моя етаж направиха мазало. Щетите сигурно ще ми струват поне 300 лв. Ако знаех, че се забъркваме в такава каша, пародия и бъркотия, изобщо нямаше да се занимаваме.”

Потърсихме за коментар техническия ръководител на обекта Христо Иванов, който беше категоричен, че е запознат с проблемите и оплакванията на живеещите в блока и пое ангажимент фирмата да отстрани дефектите. „Ние ще отстраним проблемите, ангажиментът си е наш. Относно пробитите стени проблемът е, че на места фасадата е крива и се налага да се слагат различни  по размер дюбели. Мъчим се да изправим фасадата. Да, при Новаков имаше теч на 5-ия етаж, защото между двата блока свалихме ламарините над съществуващата фуга. Ще изолираме с найлони и пяна, докато дойдат от София хидроизолаторите, но ще направим както трябва изолацията. Наехме две момчета да обръщат стените около прозорците, два дни ги пробвахме, за да видим как работят, но нищо не правеха. Наемаме подизпълнители… от дни ме боли главата, след като установихме какви неща са направили”, обясни той.

Относно информационните табели беше категоричен: „Питайте общината защо е поставила табелите преди дни. Гарантирам, че до крайния срок на изпълнение 10.09. всичко ще бъде наред.“

Положението не е никак розово и в блок „Слатина”, намиращ се на изхода на града в посока София. Хората звъняха на редакционния телефон, за да споделят проблемите си, като помолиха имената им да не бъдат цитирани. “Светлина и слънце не сме видели от лани, запердени сме от мрежите. Течове от покрива има, стените са мокри, не знаем на кого да се оплачем. Блокът се ремонтира от миналата година, а от седмици не сме виждали работниците на строителната площадка“, споделят хората.

Екип на „Вяра“ беше на място към 10 часа и установи, че действително няма работници на мястото. На блока беше изписано името на фирма „Стандартстрой 2003” ЕООД.

Междувременно стана ясно, че миналата седмица е имало проверка от ДНСК, която е преминала през ремонтираните блокове.

За вестник „Вяра” зам. областният управител на Софийска област Николай Николов коментира, че на 30 май с писмо кметът на Самоков Владимир Георгиев е поканил областния управител на Софийска област Илиан Тодоров за откриването на строителни площадки, подписване на протоколи за откриване на площадки за блокове № 8, 16, 19, 40 и блок „Слатина“ на Софийско шосе. В писмото е посочено, че ако Тодоров е ангажиран, да се изпрати упълномощен представител на областната администрация. Така със заповед 139 на 9.06.2017г. областният управител е упълномощил зам. областния Николай Николов да подписва актовете и протоколите по време на строителството, предвидени в наредба №3 от 2003-та, както и да участва в приемателните комисии по Националната програма за енергийна ефективност.

„Приложение 2 е подписано, което значи, че от днес започва да тече срокът, поставен за изпълнение на програмата. Ние сме задължени да подпишем протоколите. В противен случай ще се спре програмата. Надзорните органи нека да си контролират изпълнението. Имат си строителен надзор, имат си авторски надзор, имат си инвенститорски контрол да си ги следят. Хората са си направили дружества, искат да им се санират блоковете, ние не би трябвало да ги възпрепятстваме. На слатинския блок положението е страшно, нещо е санирано и във времето е спряно.   Живеещите в блока хора ни нападнаха по незнайно каква причина. Искаха да ни бият. Нека да има човещина и разбиране, по-добре е да вървят нещата”, заяви пред „Вяра“ Николай Николов – зам. областен на Софийска област.

На практика вчера бяха подписани протоколите за разкриване на строителни площадки за блокове 8, 16, 19, 40 в квартал „Самоково” и блок „Слатина”, спечелили финансиране по Националната програма за енергийна ефективност в община Самоков. Комисия, назначена със заповед на областния управител, и експерти от общинската администрация вчера подписаха договори за разкриване на строителните площадки на 6 блока. Председател на комисията от областта е зам. областният управител Николай Николов. Парафи в протоколите положиха и кметът на общината Владимир Георгиев, избраните строители на всеки обект, строителният надзор за конкретното строителство и председателят на етажната собственост. В община Самоков 17 сгради спечелиха финансиране на първи етап от Националната програма за енергийна ефективност. За всички обекти ще бъдат подменени дограмите и санирани фасадите. Ще бъдат поставени изолации на покривите, а там, където е препоръчано, ще се подменят и ел. стистемите и осветителните тела в общите части. Програмата предоставя 100% безвъзмездна финансова помощ.

Самоковци обаче се питат защо строителните площадки са  открити преди два месеца, а други преди една година, докато договорите още не са били разписани? И още каква е ролята на община Самоков, ще контролира ли работата на фирмите?