Д-р Церовска: Хилядолетната крепост „Кракра” не е атракцион, ще отстраним пропуските в ремонтните работи

Кметът на Перник на вчерашната сесия

 

Община Перник ще предприеме мерки за отстраняване на допуснатите пропуски и недостатъци в изпълнението на строително-ремонтните и възстановителни работи по средновековната крепост „Кракра Пернишки“. Това заяви на вчерашното заседание на минипарламента кметът на община Перник Вяра Церовска в отговор на питане на общинския съветник Александрина Костадинова.

Тя посочи, че хилядолетната крепост „Кракра“ не е атракцион, а история, с която могат да се гордеят малко градове в България, история, която сме длъжни, ако не можем по достойнство да продължим, поне да я запазим.

„Атракция означава ефектен номер в цирковото изкуство или шоупрограма, която привлича вниманието на публиката“, каза още градоначалникът, като цитира значението на думата „атракция“ от тълковния речник на българския език. Тя сподели още, че историческата местност е възможността на Перник да има своето ново бъдеще като притегателен туристически център. Кметът поясни още, че общината е кандидатствала за обект „Туристическа атракция Средновековна крепост „Кракра Пернишки“.

„Не правя коментар за естетическата и историческата вина, нито за средства, които са усвоени по този проект. Изразявам желанието си като кмет и гражданин на Перник крепостта „Кракра“ да я има, истината за историята да бъде запазена и възстановена, за да има и друго бъдеще на Перник“, категорична беше д-р Церовска.

Кметът посочи, че са констатирани голям обем от некачествено изпълнени дейности по обекта, както и че съществува несъответствие между очакванията по изпълнението на проекта за крепостта.