Кирил Дуев от Кавракирово: Поп Кръстьо раздели селото, иска властта над вдигнатия от мен храм „Св. Илия”, влязох вътре с полиция

Кирил Дуев

 

  • Грижа се и пазя от домогвания църквата, не съм я обсебил, никого не съм гонил, всички пари се отчитат стриктно

„Не съм обсебил църквата „Св. Илия” в село Кавракирово. Построих храма и се грижа за него с помощта на хора от селото и околностите. Никого не съм гонил, всички миряни винаги са били добре дошли”, написа до „Вяра” бизнесменът Кирил Дуев от петричкото село.

Писмото му е отговор на нападки на съселяните му, които заявиха: „Кирил Дуев завъртя собствен бизнес в храма, изгони местния отец, възрастните хора, които я обслужваха, смени бравите и в момента събира даренията и продава свещите на миряните”. Те съобщиха, че даже са сигнализирали Светия синод за проблема.

Дуев е категоричен, че не за първи път чува тези нападки срещу себе си и твърди, че в основата на всичко стои конфликт между местните свещеници, който тлее от години и разпалва страстите в село Кавракирово. По думите му всичко е „заради желанието на шепа хора да присвоят храма и да се разполагат в него както пожелаят”. „Службата в храма винаги се е водила от поп Стефан Янинкин от с. Кърналово, който отговаряше за нашето село. Неговата работа беше непрекъснато осуетявана от сегашния поп на Кавракирово – Кръстьо Малинов, който по това време обслужваше други две села. Но това не го спря да поема погребения, помени и прочие зад гърба на отец Стефан и така се стигна до разделение и неразбирателство между жителите на селото”, разяснява ситуацията в писмото си Дуев и продължава: „Когато поп Стефан отсъстваше, се е случвало да се допитам по църковни въпроси до отец Кръстьо. Така неусетно той се намеси в делата на църквата до такава степен, че държеше в себе си ключовете от нея и отказваше да допусне мен и семейството ми там близо година и половина. Наложи се със знанието на полицията да се сменят бравите на храма, за да имам достъп до него. Даже поисках помощ от покойния владика Натанаил, който с цялата Божия мъдрост реши проблема, като разпореди на поп Кръстьо да спре да се меси в църковните дела на с. Кавракирово и да остави отец Стефан сам да се грижи за миряните там.”

По думите на Дуев с напредването на годините на поп Стефан проблемът отново излязъл на дневен ред. „По здравословни причини поп Стефан спря дейността си на свещеник и на негово място назначиха поп Кръстьо. Той усилено настоява да получи отново власт над храма „Св. Илия”, изпращайки своите подчинени да търсят ключовете за църквата, без дори лично да ме е потърсил, за да се разберем.

Предстои да обсъдим проблема с настоящия владика. Но дотогава искам да кажа на всички онези, които се крият зад “анонимността” си и нямат смелостта и доблестта да дойдат и да заявят претенциите си очи в очи: моля ви, насочете енергията и усилията си към устрояването и развитието на останалите три църкви в с. Кавракирво, защото те са във вашите ръце!”, категоричен е Дуев. По повод конкретните обвинения на съселяните си разяснява: „Положил съм неимоверни усилия църквата „Св. Илия” да се превърне в това, което е днес.

Като ктитор съм построил църквата и се грижа за нея с помощта на много хора не само от с. Кавракирово, но и от много други населени места, за което им благодаря от цялото си сърце. И като християнин съм длъжен да пазя храма от всички онези хора, които искат да положат лукавите си ръце върху него.

Няма да търпя и погрешното тълкуване на всяко начинание, започнато в името на църквата, каквото е и лозето със своите половин декар, което е много далеч от описаните в статията 60 дка. То е направено с цел развитието и подпомагането на храма и има съвсем различно предназначение от добива на ракия.

Не е вярно също така, че е имало възрастни хора, които са се грижели за църквата и са били изгонени. От построяването на църквата до днес такива лица не са били никога назначавани, още по-малко гонени. Достъпът до църквата винаги е бил свободен за всеки мирянин. Друг е въпросът, че поради отдалечеността си от селото и труднодостъпната местност, в която се намира, църквата се посещава най- вече на храмовия празник. Всички постъпления, дарения и разходи на църквата се описват подробно и се води отчет, както и за всички свещи, които се продават и за които имам документ, че се закупуват от Архиерейското намесничево в гр. Петрич”, обяснява Дуев.