Шокираща версия: Военният вертолет “Пантер” се разбил заради блокиран двигател и гориво с утайка

 

Нова шокираща версия се появи за падналия вертолет “Пантер” в Черно море. Припомняме, че хеликоптерът падна по време на учението “Черно море – 2017”, след като закачи с перката си пилон със знаме на фрегатата “Дръзки”. В катастрофата загина командирът на екипажа Георги Анастасов, а останалите двама във вертолета – капитан Павел Симеонов и Анатоли Апостолов бяха измъкнати от водите на Черно море от членове на екипажа на фрегата и водолазен екип.

“Георги Анастасов е знаел, че ще загине. Той е бил здраво завързан с колани и без кислородна маска, а за да се освободи са му трябвали поне 5 минути – време, недостатъчно на водолазите да се гмурнат, отворят пилотската кабина и извадят летеца. Останалите двама от екипажа Павел Симеонов и Анатоли Апостолов са извадени невредими благодарение на бързата реакция на водолазния екип и кислородните маски, с които са били снабдени. Ако загиналият капитан Анастасов бе продължил към брега с надеждата да се спаси, машината щеше да потъне далеч от фрегата и водолазите. Така нито един от екипажа на хеликоптера нямаше да оцелее…”, описват геройството на загиналия капитан почернените му колеги от Военновъздушните сили.

Според новата шокираща версия, лансирана от източник от Военното министерство, трагедията е вследствие на блокирал двигател на хеликоптера “Пантер”, пише столичен вестник. Потъналият френски хеликоптер е снабден с два двигателя с турбокомпресори като според информатора десният двигател на вертолета е блокирал и това е довело до удара в пилона.

“Абсурд е капитан Анастасов да е закачил знамето на фрегата, без преди това да е станала авария с двигателите. Хеликоптерът е снабден със система, която алармира пилота в реално време за препятствия и възможен удар в предмет” Капитан Георги Анастасов беше сред най-опитните ни летци, той бе преминал с отличие и курс във Франция за управление на “Пантер” и познаваше машината като пръстите на ръцете си”, категорични са колеги на загиналия пилот.

Според тях двигателят на хеликоптера е блокирал заради керосин с утайка от авиобазата “Чайка” край Варна. Горивото за хеликоптери се съхранява в огромни цистерни в морската вертолетна база, разположена на брега на Варненското езеро. По норматив огромните резервоари с гориво трябва да се почистват веднъж годишно от събралата се утайка на дъното.

Почистването струва около 30 000 лева, но този задължителен разход невинаги е правен съвестно от началниците на авиобазите. Системна схема от години е да се наемат фирми, които издават фактура за почистени от утайка резервоари и цистерни, но реално тази дейност изобщо не се извършва заради скъпите предпазни костюми и специални препарати, с които трябва да влязат в цистерните служителите, ангажирани с почистването. Заради това се изписват фактури и някой прибира парите, без изобщо да е свършил работа. Точно там трябва да се разследва – да се провери до колко реално е почистен контейнерът и коя фирма е взела пари за тази дейност”, категоричен е източникът от Военното министерство.

“99% съм сигурен, че точно това е довело до блокирането на двигател на “Пантер”. В резервоарът е попаднало гориво с твърде много утайка и десният двигател е отказал да работи. Вследствие на това пилотът Георги Анастасов е загубил контрола върху машината и затова се е стигнало до удара с пилона на знамето. Друго обяснение няма за този инцидент”, коментира експертът от Военното министерство.