Бунтът на метлите! Над 50 ромки от Самоков хвърлиха метлите: Взимаме 40 лв. за 14 дни, храним по 4 деца, някои от нас са с язви

 

Десетки роми, назначени за 14 дни да метат улиците на града, се събраха пред общината на бунт заради ниско заплащане.

Упреците на протестиращите бяха отправени към дежурната служителка, на която попаднаха – Вероника Стефанова, която е и общински съветник от ГЕРБ.

„Хвърляме метлите и повече няма да работим за 40 лв. половин месец. Ние сме болни, не ни приемат болничните“ – крещяха неистово ромките. „Вършиме най-мръсната работа, имам язва, а съм на 48 години. Ако донеса бележка, не я признават. Ако се спука язвата, какво става? Казаха ни, че не са доволни от нас, а ние метеме най-големата мръсотия на целия град. Заместник-кметът Васил Сайменов ни казва къде да работиме“ – оплакаха се жените. „Имаме по четири деца, как да ги нахраним с тези пари?“ – питаха ромките.

Пред протестиращите дойде заместник-кметът Васил Сайменов и се опита да сложи ред. От Дирекция „Социално подпомагане“ поясниха за читателите на в. “Вяра“, че протестиращите са на социално подпомагане по чл. 9 от Правилника за прилагане на социалното подпомагане. „Те не са назначени на работа, а са на подпомагане. Ако отработват по четири часа 14 дни общественополезен труд, получават пари, ако не отработват, по чл.12 и ал.5 и ал. 6 се наказват с лишаване от помощи – първо с два месеца, след това за две години. Сумата, която получават, е в зависимост от това колко членове е семейството. Веки има индивидуален процент. Чл. 9 не е работа, а за допълване на доходите. Спазваме закона и работим по него. Това са безработни, на такова подпомагане може да бъдат и хора в предпенсионна възраст, които няма още пенсия. Списъците на хората се дават на общината, ние имаме договор с общината те трябва да им намерят къде да отработят тези 14 дни общественополезен труд. Общината си има ръководители, които си разпределят тези хора и им дават обекти за чистене. Всички тези хора са застраховани и от 160 души застраховани вчера на работа са били 30. Вчера настояхме да има по-строг контрол и тези четири часа да си ги отработват. А не да идват в девет, до 10 да ядат банички и в 11 часа да напуснат“ – добавиха още от Социално подпомагане. „Ние от дирекцията не даваме работа, ние даваме само помощи“ – казаха още оттам. „Всички ще бъдат наказани“ – обещаха от дирекцията.

В Самоков някои наричаха хигиенистите „метачи на облаци“, като се визираше политиката на местната власт, която толерира безработните роми, а тежестта от застраховките пада върху местните.