Нова схема за плащане искат синдикатите в ТЕЦ „Бобов дол” – заплатите да се дават двукратно за текущия месец – авансово на 15-о и окончателно на 30-о число всеки месец

Емил Христов

 

  • Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов се заема с  отменените 10-минутни почивки, заповедта на Емил Христов е напълно незаконна, коментира инж. Ивайло Димитров

Промяна в начина на изплащане на заплатите, практикуван досега от ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, искат членовете на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в дружеството. С писмо до Съвета на директорите работещите в централата настояват да се премахне досегашното плащане по заповед № 127/20.06.2016 г. за по-предишния месец и да започне изплащане на 2 пъти за текущия месец (най-много за предходния) – авансово на 15-о число и окончателно на 30-о число всеки месец.

Ивайло Димитров

Работодателят и синдикатите да започнат незабавни преговори за сключване на Колективен трудов договор (КТД) в ТЕЦ-а, настояват още заетите в дружеството. Те посочват, че на 11.05.2017 г. са внесли писмено искане за започване на преговори с приложен проект за нов КТД на дружеството.

Заетите в централата искат също да бъде изготвено споразумение между работодателя и синдикатите за компенсиране забавянето в изплащането на ваучерите за храна.

Писмото е изпратено на 19 юни чрез изпълнителния директор на дружеството инж. Емил Христов и е подписано от председателя на “Подкрепа“ инж. Ивайло Димитров и председателя на КНСБ инж. Тодор Василев. Решението за предприемането на тези действия е взето на 23.05.2017 г. на събрание на енергетиците в двата синдиката. От професионалните съюзи напомнят, че тъй като на 11.05.2017 г. са депозирали писмено искане за започване на преговори съгласно чл.52, ал.1, т.1 от Кодекса на труда, вече тече едномесечният законов срок за началото на такива преговори.

Лидерът на „Подкрепа” Ивайло Димитров посочи, че от синдикатите вече са сигнализирали и за отменянето на двете 10-минутни почивки на работниците в централата, извършено със заповед на изп. директор. Сигналът е подаден в Инспекцията по труда-Кюстендил и централата на КТ „Подкрепа” в София. „Лично президентът на синдиката Димитър Манолов се заема с проблема. Тази заповед е напълно незаконна. Почивките са регламентирани със Закона за безопасни условия на труд, а не с някакви вътрешни правила. Времето за почивка е 10 минути преди обяд и 10 минути след обяд. Христов няма право да издава такава заповед, той може да иска Кодекса на труда да промени”, подчерта Димитров.

Както сме писали, работещите в ТЕЦ-а от години получават трудовите си възнаграждания със закъснение. От ръковдството на предприятието обикновено твърдят обратното – според тях закъснение няма.