Бум на строителството в Разлог, кметът Герчев: 2000 декара земеделски земи край село Баня влизат в регулационния план и ще бъдат урбанизирани

Инвестиционен бум в строителството на места за отдих и спорт отчитат в Разложко. Интересът е не само за града и село Баня, но и за останалите селища – Добърско, Годлево, Горно и Долно Драглище, Бачево. Заради наплива на бизнесмени общината предвижда 2000 декара земеделски земи край село Баня да влязат в регулационния план и да бъдат урбанизирани, съобщи разложкият кмет Красимир Герчев, цитиран от БТА. Въпросните терени се намират съвсем близо до населеното място. Целта е да се промени предназначението им. “Само трябва кадастралната карта да влезе в сила. По-голямата част от терените са частна собственост, но има и общински. Общината също инвестира много в село Баня, което е известно с минералните си извори – влагаме средства в улици, в подземна инфраструктура. Има ли комуникации, тогава има и повече инвеститори, защото е по-лесно само да строиш. 80 процента от пътищата в общината са нови, а това гарантира приятен и безопасен достъп до тях”, твърди кметът Красимир Герчев. Най-много са интересите в зоните на Предел, Шипоко, Реденка, Бетоловото, Бойков рид.

“Следим спазването на всички параметри по строителството, за да не допуснем отклонение в нормите. Тези зони са урбанизирани, изградихме генерален канализационен колектор под пистата в Кулиното, за да щадим природата. За инвеститорите е лесно, тъй като инфраструктурата е готова”, казва кметът Герчев. Условията към бизнеса са да не се вдигат много високи сгради и да осигурят много зеленина край постройките. Почти винаги максималната допустима височина е 10 метра, а плътността на застрояване – до 30 процента, коментираха от общината.